У Вишгороді на Київщині відкрили меморіал «Хрест Героїв», присвячений загиблим військовим, повідомляє Мінкульт.

Меморіал створили у вигляді козацького хреста, який покрили наливним бетоном з оптоволокном, щоб сформувати хрест у горизонтальній площині. Ламана дзеркальна поверхня створює світлові відблиски вдень, а вночі до центру меморіалу скупчуються запалені світлові елементи.

Відвідувачі також можуть потрапити всередину меморіалу з будь-яких чотирьох сторін. Усередині автори створили аудіосупровід зі звуків, які асоціюються з Україною, зокрема шелест лісу, плескіт води, шум морів, шурхіт степу й вітру тощо. Аудіосупровід також можна прослухати в презентації на сайті.

Меморіал створили до другої річниці повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Саме у Вишгороді знищили перші ворожі гвинтокрили, які впали в Київське водосховище, а також зупинили перші російські танки у 2022 році.

Проєкт розробила команда дизайнера, засновника студії Expolight Миколи Каблуки. Співавтором також став голова УГКЦ Блаженніший Святослав, який консультував щодо релігійних моментів.

«Розробляючи форму скульптури, продумуючи й організовуючи простір навколо, я ставив собі за мету створити меморіальний комплекс нового формату, закласти принципово новий підхід до створення таких місць. Цей проєкт виражає домінування суті над формою», – каже Каблука.

Фото: Микола Каблука