Українська православна церква Київського патріархату анулювала нагороду військового через те, що він відкритий гей.

Що трапилося:

Патріарх Філарет відзначив нагородами військових з 72-ї окремої механізованої бригади, зокрема Віктора Пилипенка, який є відкритим геєм й активістом.

Пилипенко висловив вдячність патріарху за нагороду відкритому гею й активісту, а також зазначив, що в очолюваній Філаретом УПЦ КП «кардинально змінили свою позицію щодо ЛГБТ+ людей».

«Я щиро радий, що патріарх Філарет зробив такий крок і подякував мені – відкритому гею й активісту правозахисту за захист. Він вручив мені медаль зі своїм підписом і печаттю, очолюваний ним Київський патріархат кардинально змінив свою позицію щодо ЛГБТ+ людей і більше не вважають нас «гріховними», – сказав Пилипенко.

Реакція церкви:

УПЦ КП відреагувала на подяку військового, зазначивши, що вони не змінили свою позицію до ЛГБТК+ спільноти. А також додали, що Філарет «не знав про гріховні схильності» військового. Сам патріарх вважає негетеросексуальну орієнтацію «содомітським гріхом», а рух за узаконення одностатевих шлюбів назвав «пропагандою».

Церква анулювала нагороду Пилипенку. «Ми дякуємо воїну Віктору Пилипенку за його військові заслуги, але не розділяємо його гріховних уподобань й агітацію за ЛГБТ», – зазначили в УПЦ КП.

Реакція активіста:

ГО «Військові ЛГБТ+», яку очолює Пилипенко, заявила, що «така дискримінація є дикістю і, на жаль, поки лишається безкарною, адже в законодавстві відсутній захист від гомофобії й трансфобії». Організація також закликає владу впровадити необхідні законопроєкти на захист спільноти.

«Я написав слова вдячності Філарету, наївно уявляючи собі, що він свідомо мене нагородив і показав своїм колегам християнський, безперечно благородний жест-дороговказ до примирення та взаємної поваги до геїв, атеїстів, людей інших вірувань», – сказав Пилипенко.

 

За 2023 рік зафіксували 56 випадків дій на ґрунті гомофобії, трансфобії й дискримінації й інших порушень прав людини. Із цих випадків 52 трапилися на території України, а 4 – за кордоном, з українськими біженцями. На окупованих територіях зафіксували три воєнні злочини з боку російської армії (два в Донецькій й один у Херсонській області).

   

Радакція The Village Україна поговорила з активістом Петром Жерухою, а також із двома представниками організації LGBT Military («Українські ЛГБТ-військові за рівні права») Дмитром Гаврилюком, який утратив партнера на війні, і Павлом Лагойдою, який через дискримінацію не може перевестися в підрозділ свого партнера, про цивільні партнерства, дискримінацію та прийняття.