Менше 10% укриттів в Україні доступні для людей з інвалідністю й маломобільних груп населення, каже заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Тимур Ткаченко, пише «Укрінформ».

Загалом в Україні близько 60 тисяч укриттів, з них лише пʼять тисяч є інклюзивними. Місцеві органи влади, власники споруд цивільного захисту мають планувати свої бюджети таким способом, щоб не тільки робити ремонт в укриттях, а й враховувати елементи інклюзивності, каже Ткаченко.

Ткаченко також додав, що в Україні затвердили нові норми будівництва укриттів. Згідно з ними, усі укриття, які будують і реконструюють, мають бути інклюзивними.

   

У Гатному під Києвом хочуть збудувати протирадіаційне укриття з меморіальним комплексом. Укриття будуватимуть у центрі села, біля будівлі сільської ради. Один із входів сховища матиме ліфти-підйомники для маломобільних груп населення.

За словами голови сільради, укриття потрібно збудувати, бо єдине сховище в селі розташоване в ліцеї, а спускатися туди під час повітряної тривоги можуть лише здобувачі освіти й педагоги.