У Німеччині частково легалізували рекреаційний канабіс. Закон підтримали 407 депутатів, проти виступили 226, а четверо утрималися, повідомляє Associated Press.

Відповідно до закону, повнолітні можуть самостійно вирощувати до трьох рослин канабісу, а також мати до 25 грамів марихуани в рекреаційних цілях. Також з 1 липня німці можуть приєднатись до «клубів канабісу» – некомерційних спільнот вирощування конопель.

Члени спільноти можуть отримувати до 50 грамів марихуани на місяць, а особи віком 18 до 21 – до 30 грамів. У кожному клубі може бути не більше, ніж 500 учасників. Також одночасно бути у декількох «клубах канабісу» заборонено. Спільноту фінансуватимуть його учасники, суму внесків розподілятимуть залежно від того, скільки марихуани споживає кожен член.

Уряд планує заборонити рекламу та просування марихуани, також не дозволятимуть організовувати «клуби канабісу» поряд зі школами, ігровими майданчиками, стадіонами та будь-якими спортивними закладами.

Метою уряду є «боротьба з чорним ринком» і покращення захисту молоді, оскільки чинні закони не діють, а споживання зростає, каже міністр охорони здоровʼя Карл Лаутербах.

Закон набуде чинності 1 квітня 2024 року. Уряд аналізуватиме вплив закону на захист дітей та молоді впродовж півтора року після впровадження.

 

Володимир Зеленський підписав законопроєкт про легалізацію медичного канабісу, він набуде чинності у липні 2024 року.

Законопроєкт регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності. Злочином вважатимуть самовільне розповсюдження марихуани для споживання. Аптеки можуть придбати субстанцію канабісу та здійснювати виробництво ліків після отримання відповідної ліцензії. Відпуск таких лікарських засобів реєструють в електронній системі охорони здоров’я.