Космічний апарат «Одіссей» від компанії Intuitive Machines сів на Місяць і став першим за 52 роки приватним кораблем зі США, що досягнув поверхні супутника Землі (після місії «Апполон–17»).

Космічний апарат приземлився на територію поруч із кратером Малаперт. Учені припускають, що в кратерах, у які не потрапляє сонячне проміння, може бути замерзла вода, пише видання Space. Ще одне із завдань «Одіссея» – вивчення місячного пилу, що здатний дряпати й засмічувати космічне обладнання, як це було під час місії «Апполон–17».

Апарат працюватиме протягом семи земних днів, але призупинить роботу, коли зайде над Малапертом, бо корабель не здатен витримувати низькі температури під час місячної ночі.

Фото: Intuitive Machines

«Одіссей» несе на борту прилади NASA для вивчення Місяця. Крім інструментів, на корабель взяли й комерційні вантажі, зокрема скульптури американського художника Джеффрі Кунса, який спеціалізується на жанрі кіч, і куртки бренда Columbia.

  

У 2024 році першим приватним модулем на Місяці міг стати «Перегрін» від компанії Astrobotic. Утім, через несправність апарат не зміг досягнути місячної орбіти – модулю дозволили згоріти в земній атмосфері.

обкладинка й фото: Intuitive Machines