Рівень задоволеності життям серед українців впав нижче за показники 2022 року, про це свідчать результати опитування Центру Разумкова, яке провели в січні 2024 року. В опитування взяли участь дві тисячі респондентів із підконтрольних Україні територій.

Респонденти оцінювали свій психологічний стан за шкалою від 0 до 10, де 0 – це максимальний рівень спокою й упевненості, а 10 – максимальний рівень паніки, страху й невпевненості.

У 2022 році рівень задоволеності життям респонденти оцінювали в 5,2 бала, тимчасом як у 2024 році він знизився до 4,7 бала. Найбільше задоволеність життям зменшилася на заході країни – з 6,1 до 4,9 бала, а найнижчий показник зафіксували на півдні – 3,9 бала.

Також відчуття задоволеності життям знижується з віком опитаних, зокрема молодші за 30 років оцінюють його у 5,1 бала, а старші за 60 – 4,2 бала. Серед опитаних 27% вважають, що вірити можна більшості членам суспільства, а 62% дотримуються думки, що потрібно бути обережними в стосунках з іншими.

У 2024 році середній показник психологічного стану опитуваних становив 5,9 бала, зокрема 25% респондентів оцінили його 8–10 балами, що свідчить про високий рівень страху. Водночас у 2023 році свій психологічний стан у середньому оцінювали в 5,1 бала.

 

Редакція The Village Україна поговорила з керівницею Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України й очільницею ГО «Безбар’єрність» Оксаною Збітнєвою про роботу Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», її проміжні результати й зміни, яких нам варто очікувати.