Німецький дипломат став першим іноземцем, який оформив прижиттєву згоду на посмертне донорство в Україні, повідомив Український центр трансплант-координації.

Крістофер Фукс є керівником відділу економіки посольства ФРН. До свого призначення в посольство України він також написав заяву про згоду на посмертне донорство в Німеччині й США.

«Для мене важливо відчувати себе частиною цієї країни. Я ще не планую помирати, але якщо це станеться, то я хотів би, щоби така ситуація мала й позитив. Я бачу позитив у тому, щоб поділитися тілом із людьми, які потребуватимуть такої допомоги», – каже Крістофер Фукс.

У законодавстві України немає обмежень щодо посмертного донорства для громадян інших країн. Загалом у системі ЄДІСТ (єдина державна інформаційна система трансплантації органів і тканин) зафіксовано 814 прижиттєвих рішень українців щодо можливості посмертного донорства: із них 801 вирішили стати донором після смерті, а 13 не погодилися, зазначає генеральний директор центру Дмитро Коваль.

Подати згоду на посмертне донорство може кожна особа, яка досягла повноліття. Для цього слід написати письмову заяву в будь-якому центрі трансплантації. Дізнатися про те, що людина оформила посмертне донорство, не зможе жоден медичний працівник до моменту констатації смерті особи, яка надала заяву.

 

У липні 2023 року спеціалісти «Охматдиту» й Інституту серця МОЗ України пересадили дві нирки, печінку й серце трьом дітям від посмертного донора.

 

Раніше ми розповідали, які органи пересаджують в Україні, скільки коштують такі операції, як закон регулює цей процес і як стати донором після смерті.