Команда Bihus.Info провела рослідування щодо стеження за журналістами та повідомляє, що до прослуховування медійників причетні «щонайменше 30 людей».

У мережі опублікували відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотичні речовини. Керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення, у якому запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків.

Пізніше Денис Бігус заявив, що за членами редакції стежили близько року, а фрагменти перехоплених розмов змонтували з кількох епізодів. Комітет з питань свободи слова направив запит до СБУ для з’ясування причетних до стеження, справу наразі розглядають.

Також Володимир Зеленський повідомив, що провів нараду з правоохоронцями, зокрема з головою СБУ Василем Малюком, на якій обговорили стеження за журналістами Bihus.Info.

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) оприлюднила заяву з приводу тиску на українських журналістів-розслідувачів та назвала це «небезпечною загрозою для демократії і майбутнього країни».

Bihus.Info зазначають, що за тиждень до прибуття журналістів у комплекс, з якого було оприлюднено відео, приїжджав чоловік, який забронював ті ж самі номери, що й у журналістів, і сауну за день до заїзду команди – 26 грудня.

Того ж дня персонал комплексу спостерігав, як 30 людей замовкали щоразу, коли в ресторан заходили співробітники. Також журналісти зазначають, що бачили у своїх кімнатах «щось схоже на пожежну сигналізацію», якої уже не було, коли команда туди повернулася знову, йдеться у розслідуванні Bihus.Info.

«Коли ми заїхали, більшість «технічної команди» виїхала. А коли наступного дня виїхали ми, у комплекс подзвонив чоловік, який знову забронював усі ті номери, у яких жила команда. Після цього приїхали всього кілька людей та взяли ключі від усіх номерів. Імовірно, щоб забрати камери», – кажуть журналісти.