У Харкові демонтували барельєф російському письменнику Пушкіну на станції метро «Пушкінська», повідомив керівник організації «Деколонізація. Україна» Вадим Поздняков.

Барельєф зняли на платформі, у вестибюлі, а також частково прибрали панно з барельєфами між турнікетами. Демонтаж провели у межах запланованих ремонтних робіт станції.

Поки невідомо, скільки триватимуть ремонтні роботи та чи повернуть барельєфи на місце. «Питанням перейменування станції займається місцева влада. Якщо відповідне рішення ухвалять на рівні міськради, значить будемо виконувати розпорядження. Але поки розпоряджень щодо перейменування не було», – розповідає речник Харківського метрополітену Олексій Бітнер «Суспільному».

«Наразі усі об'єкти на честь Пушкіна у Харкові демонтовано», – додає Вадим Поздняков.

   

У листопаді 2023 року на станції метро «Вокзальна» у Києві замаскували оздоблення у вигляді щитів із комуністичною символікою. Рельєфні щити із зображеннями більшовицьких вождів, серпа і молота й іншої комуністичної символіки закрили деревʼяними конструкціями.

   

Памʼятник російському письменнику Олександрові Пушкіну на Берестейському проспекті у Києві демонтували у листопаді 2023 року. А у грудні того ж року у Києві демонтували пам'ятник більшовицькому ватажку Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка.

У 2022 році пам'ятник Олександру Пушкіну демонтували в Тернополі та Миколаєві.

Фото: Вадим Поздняков