У Дніпрі затримали чотирьох осіб, яких підозрюють у незаконному утриманні 50 людей під прикриттям реабілітаційного центру, повідомили в Офісі генерального прокурора.

За даними слідства, підозрювані вербували на вокзалах внутрішньо переміщених осіб і соціально незахищених громадян, які не мали постійного місця проживання. Людей запрошували до «реабілітаційного центру», де обіцяли безкоштовне житло, харчування й працевлаштування. Але їх заселяли до будинку з неналежними умовами для проживання й змушували безоплатно працювати на сільськогосподарських і будівельних роботах.

У людей відбирали документи й засоби звʼязку, а якщо вони намагалися самостійно залишити місце утримання, то на них психологічно тиснули й погрожували.

Правоохоронці вилучили чорнові записи, телефони й автомобілі в будинку підозрюваних. Наразі їх затримали й утримують під вартою. Підозрюваним загрожує до 12 років позбавлення волі за вербування й переміщення людей з метою трудової експлуатації.

 

Торгівлю людьми кваліфікують як тяжкий злочин, який передбачає покарання до 15 років позбавлення волі. Щоб протидіяти торгівлі людьми, працюють гарячі лінії 1547 і 527. Туди можуть звернутися постраждалі, зокрема й мігранти, а також ті, хто хоче проконсультувати людей у зоні ризику.

За оцінками Міжнародної організації з міграції, із 1991 року від торгівлі людьми постраждали більше 300 000 українців. З початку 2023 року повідомили про підозру в учиненні 60 кримінальних правопорушень, повідомляють в Офісі генпрокурора. Це випадки сексуальної, трудової експлуатації та втягнення в злочинну діяльність. Потерпілими за пів 2023 року визнали 56 українців: 26 чоловіків, 19 жінок й 11 дітей.

Фото: Офіс генерального прокурора