Через 200 років в українській мові можуть зникнути діалекти та роди – вважає доктор філологічних наук Пилип Селігей, про це пише BBC Україна.

Пилип Селігей видав книгу «Українська мова в 2222 році», де описав ймовірний розвиток української мови впродовж наступних двох століть. За його словами, в розвитку мови багато випадковостей, але лінгвофутурологія вказує на закономірності та тенденції.

Усне мовлення, соцмережі й месенджери радикально змінюють письмо. З часом літературна мова наблизиться до розмовної, а правила письма пом’якшаться. Також скоротиться середній розмір речень та зменшиться кількість складнопідрядних речень, каже науковець.

Роди:

Науковець вважає, що категорія роду в українській мові може зникнути взагалі. Французька, іспанська та деякі інші індоєвропейські мови уже втратили середній рід. У шведській, данській, нідерландській мові чоловічий та жіночий рід об’єднали в загальний рід для істот, а середнім позначають назви неістот.

Відмінки:

Перший серед відмінків, який може зникнути – кличний. Відмінки можуть зникнути через запозичення слів з інших мов, які не відмінюються взагалі. Також замість відмінків частіше використовують звороти з прийменниками, частками та артиклями: наприклад, «для батька» замість «батькові», «триста грам» замість «триста грамів», «випив чай» замість «випив чаю», розповідає Селігей.

Фонетика:

Стабільність фонетики властива всім мовам, вона зміниться найменше, вважає науковець.

aбетка:

Люди використовуватимуть кирилицю або латиницю відповідно до вподобань. Повний перехід на латиницю Пилип Селігей вважає малоймовірним, але припускає, що дві абетки зможуть співіснувати разом.

 

Оксфордський словник назвав rizz словом 2023 року. Це сленг, який означає романтичну привабливість або чарівність; здатність привабити романтичних чи сексуальних партнерів; а також скорочена форма слова «харизма» (сharisma). Відповідно, дієслово rizz up означає «приваблювати» або «спокушати».

Словник сучасної української мови й сленгу «Мислово» обрав «мобілізацію» словом 2023 року. Там кажуть, що це слово перебувало в центрі суспільної дискусії протягом усього року та мало піковий інтерес у грудні, «коли уряд вніс до парламенту контраверсійний законопроект про мобілізацію».