У Міністерстві охорони здоров’я пояснили процедури отримання ліцензії на виготовлення, продаж та придбання медичного канабісу.

Для отримання ліцензії виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів потрібно подати до Держлікслужби пакет документів. Зокрема дозвіл від Нацполіції на використання обʼєктів та приміщень, призначених для цієї діяльності.

Порядок придбання насіння встановлює Кабмін, воно повинно бути кондиційне і сертифіковане, а також зареєстроване в реєстрі на посівні (товарні) якості. 

Також потрібно проводити лабораторні дослідження для визначення вмісту тетрагідроканабінолу (ТГК) у висушеній соломі коноплі. Зразки відбирають за участю Нацполіції в порядку, встановленому Кабміном. До отримання результатів досліджень збирати врожай не можна.

Із зібраного врожаю рослин вироблятимуть субстанцю канабісу (активний фармацевтичний інгредієнт – АФІ). Для реєстрації субстанції у реєстрі лікарських засобів потрібно подати комплект документів про її ефективність, безпеку та якість.

Аптеки можуть придбати субстанцію канабісу та здійснювати виробництво ліків після отримання відповідної ліцензії. Відпуск таких лікарських засобів реєструють в електронній системі охорони здоров’я.

Придбати ліки можна після отримання електронного рецепта від лікаря. «Держава суворо контролюватиме обіг ліків на основі канабісу. Кожна рослина, партія продуктів перероблення, одиниця фасованої продукції, пакування лікарського засобу на основі канабісу маркуватиметься унікальним електронним ідентифікатором. Дані вноситимуться до спеціально створеної єдиної інформаційної бази», – коменують в МОЗ.

Спершу виробництво ліків здійснюватиметься з імпортованої рослинної субстанції канабісу. Для цього потрібно отримати ліцензію на її імпорт, а також супутні ліцензії (перевезення, зберігання, продаж тощо) та зареєструвати ввезену рослинну субстанцію канабісу в Державному реєстрі лікарських засобів. Після цього з неї можна буде виробляти ліки.

 

В грудні законопроєкт про медичний канабіс ухвалила Верховна Рада. Він регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій і науковій сферах. Розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання все ще вважатиметься злочином.

Ми детально розповідали про перспективи лікування ПТСР в Україні за допомогою канабісу й пояснювали, у чому відмінність нового законопроєкту про легалізацію медичної марихуани та чи справді там врахували попередні зауваження.