Уряд ухвалив низку постанов соціальної підтримки пенсіонерів, військових, які перебувають у зоні бойових дій, працівників критичної інфраструктури й інших категорій громадян під час війни, повідомляє Міністерство соціальної політики.

Ветерани війни (особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники бойових дій) і члени їхніх родин можуть отримувати пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Якщо учасник бойових дій не може подати заявку на отримання пільги самостійно, її можуть оформити інші члени родини з травня 2024 року.

Працівники об’єктів критичної інфраструктури, держслужбовці й особи органів місцевого самоврядування можуть отримати одноразові грошові виплати за завдану шкоду здоров’ю внаслідок війни. У держбюджеті-2024 передбачили 480,3 мільйона гривень на одноразові виплати.

Пенсіонери, які отримали статус ВПО до повномасштабного вторгнення, матимуть змогу пройти фізичну ідентифікацію впродовж ще трьох місяців. Це можна зробити у відділенні Пенсійного фонду чи «Ощадбанку», а також в електронному кабінеті ПФУ або за допомогою відеоідентифікації. 

Норму проходження фізичної ідентифікації застосовують для всіх пенсіонерів із 2004 року. Для пенсіонерів, які стали ВПО до повномасштабної війни, вона не діяла з березня 2020 року до липня 2023 року.

 

Як відбувається реабілітація, хто її потребує, скільки це коштує і на що варто звертати увагу, дізнавалися в керівниці всеукраїнського проєкту Recovery Світлани Гриценко, завідувача реабілітаційного центру Ростислава Андрусенка й психологині Ганни Барило.