В Україні запрацював чат-бот @BritCareBot на основі штучного інтелекту для догляду за котом або собакою.

Завдяки чат-боту власники домашніх тварин зможуть отримати інформацію про фізичне чи психічне здоров’я тварин. У ньому також можна підібрати раціон щоденного харчування, зважаючи на індивідуальні особливості, вік, вагу, вподобання й можливі алергени кішки або собаки.

Власники тварин можуть отримати консультації про загальний стан тваринки, поведінкові особливості, щеплення й дресирування. Чат-бот інформуватиме щодо нюансів адаптації котів і собак із притулків.

Чат-бот базується на генеративній моделі даних від Chat GPT-4 компанії Open AI. Це нова вдосконалена версія ШІ від розробника. Його створила чеська компанія Vafo, яка також виготовляє корм для домашніх тварин під брендом Brit. Він доступний цілодобово для користувачів Telegram.

 

Єдиний державний реєстр домашніх тварин запустять в Україні, відповідну постанову на початку листопада ухвалив Кабмін. Реєстр має стати основою для створення цифрових ветеринарних паспортів у «Дії».

Спочатку до реєстру вноситимуть інформацію про котів і собак, потім послуги планують масштабувати й на інших тварин. База даних знадобиться, зокрема, для контролю вакцинації і стерилізації. Інформацію про тварину можна буде вносити самостійно й безоплатно в державного або приватного ветеринара.

Розповідаємо детальніше, навіщо потрібна реєстрація домашніх тварин на національному рівні, як це відбуватиметься й коли може запрацювати.