Міністерство цифрової трансформації представило стратегію розвитку інновацій до 2030 року.

У стратегії визначили головні напрями розвитку країни, а також шляхи для економічного стрибка, створення умов для розвитку бізнесу, освіти й науки. У документі зазначають, що частка інноваційних продуктів у ВВП країни має бути не нижче 15–20%.

Основні проєкти стратегії:

Оборонні технології:

Міністерство пропонує створити центри, де навчатимуть розробників-новачків, й організовувати програму кредитів для оборонних стартапів. У міністерстві пропонують створити кваліфікованого замовника у сфері військово-технічних інновацій, що відповідатиме за аналіз тенденцій і фінансування інноваційних розроблень.

Медтехніка:

У програмі передбачено зменшити тиск на систему охорони здоров’я і створити кар’єрні можливості для локальних фахівців. Також впровадити локальне виробництво протезів і розвиток технологій для лікування опіків і ран. Для лікування ПТСР у ветеранів хочуть задіяти систему віртуальної реальності.

Біотехнології:

Біотехнології поєднують біологічні, хімічні й технічні науки для використання біології в різних сферах промисловості. Мінцифри хочуть створити біокластер, який обʼєднає сфери науки для планування нових проєктів, лобіювання інтересів індустрії тощо. Також пропонують створити центри компетенцій, щоб територіально об’єднати експертів у певній індустрії. Проєкт передбачає створення спеціалізованих програм для поглибленого вивчення галузі й проведення досліджень.

освітні технології:

У документі зазначають про необхідність підвищити рівня знань англійської серед населення, а також покрити країни широкосмуговим інтернетом, спростити доступу до комп’ютерів, смартфонів малозабезпеченій частині населення й закладам освіти.

урядові організації:

Пропонують збільшити урядове й донорське інвестування для стартапів. Також оцифровувати медичні дані, запустити проєкти «Цифрова митниця», «єПатрульний» для фіксації порушення правил дорожнього руху, «єСуд» для ухвалення рішень на основі штучного інтелекту, систему моніторингу й управління міським транспортом на основі даних із GPS і сенсорів.

Агрогалузь:

Міністерство планує автоматизувати збір врожаю за допомогою комбайнів-дронів. Також створити ринок протимінної діяльності, де люди зможуть замовляти послуги з розмінування сільськогосподарських земель і звільнити від ПДВ імпорт обладнання для розмінування, яке не виробляють в Україні.

Кібербезпека:

Пропонують залучати фінансових партнерів для розроблення кіберпродуктів, розробити регулювання ШІ й налагодити співпрацю приватного сектора з оборонними відомствами. Мінцифри пропонує створити два проєкти для заохочення цивільних брати участь у кіберзахисті та перетворення держави на кібербренд подібно до Ізраїля.

Напівпровідники (Chips UA):

Пропонують створити профільний закон для регулювання для розвитку сектору. А також створення першої фабрики чипів в Україні.

Штучний інтелект:

У межах стратегії хочуть створити законодавство щодо використання ШІ. Ідеться про створення міжнародного кластера для обміну досвідом та розробки ШІ-рішень для уряду й місцевої влади.

Зелена трансформація:

У міністерстві хочуть створити центр компетенцій з використанням штучного інтелекту для енергетичної безпеки, а також виробництво силової електроніки й напівпровідників. Також пропонують запустити «єСубсидію» – ​цифрову програму запобігання енергетичній бідності.

Стратегія розвитку інновацій стане офіційною державною стратегією після затвердження Кабміном.