У місті Софія зносять пам’ятник радянській армії через аварійний стан і небезпеку для перехожих, пише «Свободна Европа».

Спершу зі скульптури зрізали руку з кулеметом. Пам’ятник планують перемістити до Музею соціалістичного мистецтва, де створили сад монументальних скульптур і картинну галерею.

Проти знесення пам’ятника виступили проросійські партії і їхні прихильники. Монумент встановили в 1954 році, як подяку за «звільнення» країни від нацизму. На ньому зобразили радянського солдата з кулеметом, болгарських селянку й робітника. Скульптура також має горельєфи, де червоноармійців перетворили на Джокера, Рональда Макдональда, Санта-Клауса й інших героїв.

У 1944 році Червона армія здійснила комуністичний переворот у Болгарії. Після цього країна брала участь у Другій світовій війні на боці СРСР.

 

У грудні в Києві демонтували памʼятник більшовицькому ватажку Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка. А в листопаді демонтували памʼятник російському письменнику Олександрові Пушкіну на Берестейському проспекті.

Фото: «Хмарочос»