Верховна Рада у другому читанні ухвалила три законопроєкти передбачені умовами Євроінтеграці, повідомив прем'єр–міністр Денис Шмигаль

У парламенті підтримали три євроінтеграційних ініціативи, зокрема ухвалили проєкт закону стосовно нацменшин, що враховує експертні оцінки Ради Європи. Також ухвалили законопроєкт про збільшення штату НАБУ на 300 осіб та скасували обмеження повноважень НАЗК стосовно перевірки майна.

Попередньо в уряді ухвалили законопроєкт про лобіювання, який є однією з вимог Євросоюзу. «Розраховуємо, що вже наступного тижня Європейська Рада ухвалить фінальне рішення щодо початку офіційних переговорів про членство України в Європейському Союзі», – додає прем'єр–міністр.

   

Минулого місяця Єврокомісія рекомендувала почати переговори з Україною щодо членства в ЄС. В Євросоюзі визначили чотири додаткові кроки, важливі для ефективного руху вперед.

17 червня Європейська комісія рекомендувала надати Україні статус кандидата в Євросоюз, а 23 червня цей статус підтвердили 27 країн-членів ЄС на саміті в Брюсселі. Як кандидат на членство в ЄС Україна мала реалізувати сім блоків реформ, що стосуються процедури добору суддів Конституційного суду, боротьби з корупцією й відмиванням грошей, правоохоронного сектору, ЗМІ, національних меншин, а також «антиолігархічного» закону.

Лише після запровадження «європейських стандартів» можна буде досягти політичного рішення про підписання угоди про членство в ЄС, але після цього треба буде ратифікувати цю угоду в Україні й у всіх країнах-членах ЄС. Імовірно, Україні буде потрібно для цього ще й змінити Конституцію, пояснював головний редактор «Європейської правди» Сергій Сидоренко. 

Тобто швидкість вступу України до ЄС залежатиме від швидкості запровадження реформ. Але навіть у країнах, які потребували мінімуму реформ, щоб стати членами ЄС, цей процес був доволі тривалий.