Міжнародний олімпійський комітет допустив до Олімпійських ігор – 2024 атлетів з Росії та Білорусі у нейтральному статусі, повідомляють на сайті МОК.

Атлети з Росії та Білорусії зможуть виступати лише в особистих стартах, команди не будуть допущені. Учасників Олімпіади відбиратимуть лише через офіційні старти, без додаткових кваліфікаційних можливостей.

Наразі 11 учасників виконали критерії допуску для участі в Олімпіаді. Серед них вісім – з російським пастортом та три – з білоруським. Також заборонили національну символіку Росії та Білорусі: гімн, прапор та інші атрибути.

До змагань не допустять учасників, які активно підтримують війну та атлетистів, що перебувають на контракті у збройних силах Росії чи Білорусі або інших військових формуванях.

UPD. У Міністерстві закордонних справ України назвали помилковим рішення МОК дозволити російським та білоруським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях в нейтральному статусі.

«МОК фактично дав росії зелене світло на створення зброї на Олімпіаді. Немає сумнівів у тому, що кремль використовуватиме кожного російського та білоруського спортсмена як зброю у своїй пропагандистській війні», – коментує Дмитро Кулеба.

 

В серпні міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт заявив, що Україна візьме участь на Олімпійських іграх у Парижі, що відбудуться влітку 2024 року, навіть за умов допуску до змагань спортсменів з Росії та Білорусі у нейтральному статусі.