Український стартап Respeeсher згенерував голос актора, який зіграв головну роль у фільмі «Це чудове життя» для застосунку сну й медитації Calm, про це пише The New York Times.

Щоб відтворити голос головного героя з фільму «Це чудове життя» для застосунку Calm, компанія звернулася до українського стартапу Respeeсher, який базується в Україні й використовує технології штучного інтелекту для створення синтетичної мови й клонування голосів.

Стартап став відомим завдяки відтворенню голосів Дарта Вейдера й Люка Скайвокера для серіалу «Зоряні Війни», а також у 2023 році компанія відтворила голос Віктора Вектора для гри Cyberpunk 2077: Phantom Liberty. Актор, який озвучував героя гри, помер у 2021 році. Спільно з CD Project стартап попросив у сімʼї актора дозвіл відтворити його голос.

Respeeсher також залучив один мільйон доларів інвестицій для масштабування. Стартап проінвестували підприємець Гері Вайнерчук і фонди: FFVC Poland, SID Venture Partners, Bad Ideas, а також ICU.

Компанія розширює склад команди й планує посилити технологічну унікальність, маркетплейс голосів, комунікаційні продукти, зокрема допомогу пацієнтам, що мають вади голосу. Наразі Respeecher працюють над відтворенням голосу в режимі реального часу й можливістю змінювати акценти мови для різноманітних видів комунікації й локалізації.

 

Respeecher – це український стартап, який співпрацює із замовниками рівня Disney і його всесвітом «Зоряних війн» з офісу на Лук’янівці. Редакція The Village Україна відвідала команду в київському офісі й розпитала співзасновника Respeecher Олександра Сердюка про роботу на голлівудські студії під час повномасштабної війни й найбільш відомі голоси далекої галактики.