Верховна Рада готує законопроєкт про демобілізацію та мобілізацію військових, за яким тривалість служби під час воєнного стану може тривати 36 місяців, пише Forbes.

Головним завдання нового проєкту є встановлення терміну служби під час воєнного стану, після якого боєць може демобілізуватися, каже народна депутатка з оборонного комітету ВР Соломія Бобровська.

ЗМІНИ В МОБІЛІЗАЦІЇ:

– місцева влада й підприємства мають здійснювати контроль за прибуттям особи до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК)

– надання уповноваженим особам ТЦК можливості перевіряти у військовозобовʼязаних чоловіків документи, що посвідчують особу, і військово-облікові документи (раніше таке право мали лише представники поліції, які супроводжували співробітників ТЦК)

 – скасування терміну «обмежена придатність» (лише придатний, або ні)

– скасування відстрочки для осіб, які отримують другу чи третю освіту

Щодо демобілізації:

Попередньо закладений термін – 36 місяців служби до демобілізації. Такий варіант Генеральний штаб може затвердити або надати альтернативний.

Також планують додати нові правила демобілізації для звільнених з полону військових (зокрема іноземці й особи без громадянства), люди з інвалідністю І й II групи. А також нові правила для тих, хто бере участь у проведенні організаційних заходів Служби безпеки України й Управління державної охорони.

Новий проєкт також має врегулювати питання демобілізації для людей, які мають рак та тих, хто має відстрочку від мобілізації.

Військовослужбовці, які хочуть продовжити службу після звільнення з полону, матимуть право на відпустку 90 днів зі збереженням зарплатні.

Зареєструвати документ у парламенті мають до кінця цього місяця.