Суд у Канаді вcтановив, що емодзі пальця вгору може підтверджувати, що людина офіційно укладає договір, пише The New York Times.

У чому суть справи

Там розглядали справу фермера із провінції Саскачеван, який хотів продати покупцеві 87 метричних тонн льону в 2021 році. Цей покупець підписав контракт і надіслав фотографію фермерові, а той відповів емодзі з великим пальцем, піднятим угору.

У суді фермер стверджував, що емодзі лише підтверджувало, що він отримав контракт на льон, але це не значить, що він погоджується із умовами угоди. Фермер очікував, що повний договір йому надішлють електронною поштою, щоб він міг переглянути й підписати. Натомість покупець каже, що коли надсилав фото, то також попросив підтвердити контракт на льон, тож зрозумів емодзі від фермера як «його спосіб сигналізувати про згоду».

Як ухвалювали рішення в суді

Фермер і покупець мали давні ділові відносини, кажуть у суді: коли в минулому покупець надсилав фермеру повідомлення про контракти на пшеницю, той відповідав короткими повідомленнями на кшталт «добре» або «так» і обидві сторони розуміли, що стислі відповіді мали на меті підтвердження контракту, а не просто його отримання.

Тому суд постановив, що контракт між покупцем і фермером був дійсним і фермер порушив його, не поставивши льон. Фермера зобовязали відшкодувати збитки в розмірі 82 200 канадських доларів, що становить близько 61 000 доларів США. Водночас суддя зазначив, що за цих обставин емодзі є не лише нетрадиційним способом підписати документ, але й ідентифікувати підписанта, бо фермер писав повідомлення зі свого мобільного телефона.

Суддя назвав таке рішення «новою реальністю у канадському суспільстві», бо все більше людей висловлюють свої думки за допомогою смайликів навіть у серйозних ділових відносинах. Він процитував визначення емодзі зі словника смайлів Dictionary.com, де йдеться про те, що емодзі використовують для висловлення згоди, схвалення чи заохочення у цифрових комунікаціях, особливо в західних культурах.

Як відреагували на рішення сторони

Фермер у коментарі виданню сказав, що «очевидно не згоден» із таким рішенням і відмовився від подальших коментарів. Його адвокат у відповіді на запит видання зазначив, що дозвіл на використання емодзі як цифрового підпису «відкриє шлюз» для випадків, коли в суді проситимуть визначити значення інших смайлів, як-от рукостискання чи кулака.

Партнер юридичної фірми, яка представляла інтереси покупця, від коментарів також відмовилася, але виданню Canadian Lawyer сказав, що «справа справді цікава, питання класичної юридичної школи».

Що таке рішення може означати для суспільства

Утім, точне значення емодзі все ще залишатиметься відкритим у судах США й Канади й залежатиме від конкретного випадку, вважає професор права Ерік Голдман, який підрахував 45 судових рішень, де згадуються емодзі з великими пальцями вгору. Він зауважує, що у деяких випадках молодь використовує такі емодзі саркастично чи нещиро.

Професор права додав, що у деяких країнах Близького Сходу цей жест розуміють як образливий. Голдман каже, що цей випадок має нагадати людям, що використання емодзі з пальцем угору «може мати серйозні правові наслідки».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі