Ексголовний військовий лікар США й чиновник охорони здоров’я Вівек Мурті опублікував надзвичайне публічне попередження про ризики соціальних мереж для психічного здоров’я дітей і молоді.

Він закликає родини встановити обмеження, а уряди – жорсткіші стандарти використання, пише The New York Times. За його словами, «є багато ознак того, що соцмережі можуть мати серйозний ризик для психічного здоров’я дітей». Водночас лікар підкреслив, що вплив соціальних мереж на здоров’я підлітків ще не до кінця вивчений і що вони можуть бути корисними для деяких користувачів.

Практичні рекомендації Вівека Мурті

  • Не використовувати гаджети під час прийому їжі й особистих зустрічей. Це допомагає створювати соціальні зв’язки й сприяє спілкуванню.
  • Створити сімейний медіаплан і визначити очікування щодо користування соціальними мережами, включно зі збереженням конфіденційності й обмеженнями щодо вмісту.
  • Технологічним компаніям варто ввести мінімальні вікові обмеження і створити стандартні налаштування для дітей із високими стандартами безпеки й конфіденційності. За словами лікаря, технологічні компанії використовують тактику, щоб утримати користувачів онлайн, тож  поведінка користувачів стає подібною до залежності.
  • Урядові необхідно створити стандарти охорони здоров’я й безпеки для технологічних платформ, які відповідали б віку.

Чому підліткам варто обмежити використання соціальних мереж?

Підлітки перебувають у критичній фазі розвитку мозку, стверджує Мурті. Зокрема, у ранньому підлітковому віці, коли формується ідентичність і почуття власної гідності, діти особливо чутливі до соціального тиску, думок однолітків, порівнянь. У соцмережах вони можуть стикнутися з кібербулінгом, активне користування ними може сприяти розладам харчової поведінки.

Зі зростанням часу в соцмережах збільшується кількість тривоги й депресії серед підлітків, а також звернень до лікарні через самоушкодження й суїцидальні думки.

Згідно з опитуванням Pew Research, 95% підлітків повідомили, що користуються принаймні однією платформою, а більше третини сказали, що використовують соцмережі «майже постійно».

Також напередодні Американська психологічна асоціація також рекомендувала батькам стежити за використанням соцмереж з боку підлітків, а технологічним компаніям – переглянути функції, як-от: скролінг і кнопка «подобається».

Натомість дані наукових досліджень останніх років відрізняються. Наприклад, дослідження, проведені з 2019 до 2021 року, показали зв’язок між психічним здоров’ям і соцмережами як «слабкий» чи «непослідовний», натомість інші кваліфікували цей зв’язок як «суттєвий» і «шкідливий».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Монтана стала першим штатом у США, де заборонили TikTok, але соцмережа подала позов, щоб залишатися доступною для жителів штату. Крім того, члени розвідувального альянсу Five Eyes заборонили TikTok для держслужбовців у США, Великій Британії, Канаді, Новій Зеландії, Австралії, Бельгії, Франції.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі