У Люксембурзі засоби контрацепції будуть безоплатними з квітня, повідомляє уряд країни.

Відшкодовуватимуть вартість протизаплідних таблеток, контрацептивних пластирів, кілець, ін’єкцій, а також вазектомію для чоловіків. Якщо протизаплідні таблетки потрібні терміново, рецепт для відшкодування не вимагатимуть.

Водночас про чоловічі презервативи не йдеться, адже це ще й засіб профілактики від інфекцій, які передаються статевим шляхом. У МОЗ додають, що їх безоплатно роздають у різних місцях по всій країні, зокрема в центрах планування родини або ЛГБТК-центрах.

Наразі Національний фонд медичного страхування повертає 80% вартості обмеженої кількості контрацептивів для жінок віком до 30 років. Тепер вікові обмеження хочуть скасувати.

Як пише Luxemburg Times, нововведення хотіли запустити ще у 2018 році, але відклали через пандемію. У Люксембурзі спостерігають «рідкісне зростання народжуваності», частково через збільшення кількості іноземців. Ця тенденція відмінна від інших країн ЄС, де народжуваність зменшується вже протягом п’яти десятиліть.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Згідно з Європейським атласом контрацепції, Люксембург посідає четверте місце за легкістю доступу до контрацептивних засобів (85,2%). На першому місці Велика Британія – (96,9%), далі Франція (93,2%) і Бельгія (91,1%). Зокрема, у Франції із 2022 року контрацептиви стали безкоштовними для всіх дівчат до 25 років.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі