Національний інститут раку запустив відеопроєкт на YouTube, де навчатиме українців онкосвідомості.

Мета проєкту – підвищити обізнаність про онкологію серед українців, а також «онконастороженість» серед лікарів, тобто здатність своєчасно виявити рак.

У відеопрограмах від лікарів і фахівців із теми можна буде дізнатися про своєчасну діагностику раку, як і коли її потрібно здійснювати, як стабілізувати психічний стан хворого, обрати свого лікаря й не помитися в терапії. Крім того, даватимуть відповіді на найбільш поширені питання пацієнтів і їхніх родичів і розвінчуватимуть міфи, пов’язані з раком.

Перший цикл програм розробили за підтримки міжнародної французької фармацевтичної компанії «Серв’є Україна» напередодні місяця обізнаності про колоректальний рак (рак товстого кишечника й прямої кишки). Сім відео можна буде переглянути на YouTube-каналі проєкту за посиланням. Вони зʼявлятимуть щодня протягом тижня.

Наступні цикли будуть присвячені раку молочної залози, раку легенів, раку передміхурової залози, шлунку й підшлункової залози, раку шкіри й іншим видам онкології. Цикли будуть випускати що два місяці.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Щороку в Україні діагностують близько 120 тисяч нових випадків захворювання на рак, а показник смертності становить понад 55 тисяч щорічно. За даними Національного канцер-реєстру, упродовж останніх років найчастіше виявляли рак молочної залози, рак легенів, колоректальний рак і рак передміхурової залози. Чоловіки хворіють на 19% частіше, ніж жінки. Через війну прогнози на 2023 рік погіршуються: це спричинено невчасним обстеженням, недоступністю меддопомоги, неможливістю притримуватися здорового способу життя й уникати стресів.


The Village Україна розповідали історії людей, які боряться з раком під час повномасштабної війни.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі