Застосунок Google під назвою Look to Speak, що допомагає спілкуватися очима, зробили доступним українською мовою.

Так хочуть допомогти людям, які тимчасово покинули свої домівки через війну, цивільним і військовим, які отримали поранення або травми внаслідок російського вторгнення.

Ця програма призначена для того, щоб полегшити комунікацію для людей із порушенням мовлення й моторики і щоб «допомогти людям виражати свої щоденні потреби, почуття й особистість».

Інструкція, як працювати з додатком Look to Speak

У застосунку можна очима вибирати заздалегідь написані фрази зі списку, які телефон буде озвучувати. Щоб вибрати репліку, треба дивитися ліворуч, праворуч або вгору.

Також у застосунку є можливість персоналізувати слова й фрази, щоб відтворювати особисту манеру спілкування людини (для цього потрібно скористатися функцією редагування).

Завантажити застосунок можна за посиланням.

Через війну в Україні збільшується кількість людей із порушеннями опорно-рухового апарату й мовлення, зазначила президентка Українського товариства терапії мови і мовлення Оксана Лялька. Також стрес і недоїдання викликають підвищені ризики інсульту, що також може призвести до проблем із мовленням. Крім того, українцям за кордоном, які мають комунікативні розлади, складно отримати допомогу, бо страхування не покриває витрати на лікування.

За її словами, у разі, якщо людина має лише порушення мовлення, вона може принаймні писати, але якщо також є труднощі з мобільністю, людина не мати можливості спілкуватися.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Застосунок Look to Speak запустили в грудні 2020 року. Він уже доступний 18 мовами.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі