Як відрізнити потенційно небезпечні файли, розповіли в Держспецзв’язку.

Зловмисники можуть надсилати повідомлення із вкладеними посиланнями на електронну скриньку, в приватні повідомлення у соціальних мережах та месенджерах. Розсилка також можлива в новинному пабліку чи групі. Часто шахраї використовують спекуляції на тему нібито соціальних виплат від держави для внутрішньо переміщених осіб та українців, які постраждали від війни.

Яких правил варто дотримуватися, щоб захистити свої дані

  • Не вводити персональні дані, якщо не впевнені в безпечності сайту: https на початку адреси сайту свідчить про захищене з’єднання, http незахищене, тобто дані та паролі можуть викрасти.
  • Вебсайти органів державної влади мають закінчуватися на gov.ua, а їхні сторінки у соцмережах верифіковані, з синьою галочкою.
  • Перед запуском перевіряти файли за допомогою антивірусу. Потенційно небезпечними можуть бути файли з розширеннями: .exe, .iso, .bin, .ini, .dll, .com, .sys, .bat, .js, .apk.
  • Перед тим, як скористатися певним чат ботом, перевірити його за допомогою ботчекера.
  • Не завантажувати піратські копії програм, краще знайдіть безкоштовну ліцензійну альтернативу.
  • Варто звертати увагу, які дозволи вимагає надати додаток під час встановлення: не усім застосункам для нормальної роботи необхідний доступ до геолокації чи персональної інформації.
  • Перед завантаженням додатку варто перевірити інформацію про те, хто розробник та власник застосунку; можна читати відгуки користувачів, які вже завантажили застосунок.
  • Увімкнути заборону встановлення застосунків з неперевірених джерел та заборону автоматичного завантаження файлів, а для браузера – функцію «щоразу запитувати про місце зберігання файла перед завантаженням». Таким чином, якщо випадково перейдете за шкідливим посиланням, завантаження не почнеться автоматично й вимагатиме підтвердження.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Держспецзвязку також розповідали, як діяти в разі завантаження підозрілого файлу на компʼютер або смартфон та як обрати антивірус.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі