Як працюватиме електронний рецепт на наркотичні та психотропні препарати, пояснили в МОЗ.

Відпуск наркотичних препаратів за електронними рецептами планують почати з листопада. Ці препарати застосовують виключно за рецептом лікаря (його виписують бланку на №3).

Заклади, які поки що не працюють з ЕСОЗ, зможуть виписувати рецепти на паперових бланках протягом перехідного періоду, що триватиме до кінця 2022 року. Придбати психотропні препарати за електронним рецептом можна буде лише в тих аптеках, які мають відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів, а також працюють з ЕСОЗ.

Також електронний рецепт не будуть виписувати на пільгові препарати, які пацієнт отримує безоплатно (як і раніше, на такі ліки буде діяти паперовий рецепт). Як і паперовий рецепт, електронний буде дійсним протягом десяти днів із дня виписування.

Електронний рецепт можна отримати й дистанційно в разі затяжної чи хронічної хвороби. Для цього треба зателефонувати своєму лікарю. Пацієнт зможе отримати смс-повідомлення з номером рецепта й кодом його погашення, щоби придбати ліки в аптеці за власний кошт.

Виняток – призначення ліків для проведення замісної підтримувальної терапії (в осіб із психічними й поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів). У такому разі пацієнт може отримати електронний рецепт лише на фізичному прийомі.

Наркотичні препарати застосовують для знеболення симптомів у пацієнтів зі складними захворюваннями (онкологічні захворювання, тяжкі травми, інфаркт); знеболювання хворих, які отримують паліативну допомогу; лікування глибоких психічних і невротичних захворювань; замісної підтримувальної терапії.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Це буде другий етап впровадження електронного рецепта на рецептурні препарати в Україні. Першим кроком було запровадження електронного рецепту на антибіотики з серпня 2022 року. Наступний крок – впровадження електронного рецепта на всі рецептурні препарати у 2023 році.

Електронний рецепт запровадили в Україні у 2019 році в межах програми «Доступні ліки».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі