Більше половини українців (57%) пережили травматичну подію, яка стосується їх і їхніх близьких, протягом останніх шести місяців. Але лише 13% зверталися по допомогу до психолога, свідчить опитування Gradus Research на замовлення фармацевтичної компанії «Дарниця».

Третина опитаних зверталася до сімейних лікарів, а кожен пятий – до психіатра. Майже чверть респондентів (24%) зазначила, що самостійно шукала інформацію, щоб підтримати самих себе. Натомість майже половина опитаних (47%) сказали, що не шукали допомоги взагалі.

Серед тих, хто зазначив, що пережив травматичну подію, найбільше жінок, мешканців сходу України й людей, які брали участь у бойових діях (60%, 66% і 72% відповідно). Найпоширенішими симптомами вони називають підвищений рівень тривожності (68%), порушення сну (65%) і перепади настрою (61%).

Дослідження проводили 19–20 серпня методом інтервю серед тисячі повнолітніх мешканців міст із населенням більше 50 000 людей.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Фармацевтична компанія «Дарниця» створила інформаційну платформу про ПТСР для лікарів і пацієнтів.

Ми також розбиралися, чи справді кожен третій українець після перемоги страждатиме на ПТСР і як у лікуванні посттравматичного стресового розладу може зарадити медичний канабіс.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі