Доба 29 червня 2022-го була найкоротшою з моменту появи атомного годинника в середині 20 сторіччя. За даними Міжнародної служби обертання Землі, вона тривала на 1,59 мілісекунди менше, ніж звичайна, 24-годинна, пише CNN.

Попередній рекорд зафіксували 19 липня 2020 року: тоді доба була на 1,47 мілісекунди коротшою за звичайну.

Настільки точно тривалість доби (час, за який Земля робить повний оберт навколо своєї осі) вимірюють за допомогою атомного годинника, у якому роль «маятника» відіграють атоми, що переходять з одного енергетичного рівня на інший. Пристрій використовують із 1950-х років.

29 червня було найкоротшою добою в сучасній історії, але раніше дні на Землі були ще коротшими, розповів виданню Деніс Маккарті, колишній директор служби часу Військово-морської обсерваторії США.

Чому планета «прискорюється»

70 мільйонів років тому, коли на планеті ще мешкали динозаври, доба на Землі тривала приблизно 23,5 години. Із 1820 року вчені документували уповільнення швидкості обертання Землі. Однак в останні кілька років Земля знову почала «прискорюватися».

Загальновизнаного пояснення цьому процесу поки що немає. Дослідники припускають, що «прискорення» пов’язане з таненням льодовиків і зміною форми Землі.

Земля має форму сфероїда, вона дещо «сплюснута» згори та знизу. Льодовики тиснуть на земну кору на Північному й Південному полюсах. Коли вони тануть, цей тиск зменшується, земна кора підіймається вгору, а Земля стає круглішою.

З тим, як Земля стає круглішою, її маса зміщується ближче до її центру, і це збільшує швидкість обертання, пояснив дослідник.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Маккарті порівняв це явище з тим, як фігуристи збільшують або зменшують свою швидкість під час обертання. Коли вони, наприклад, притискають руки до тіла, швидкість їхнього обертання зростає, тому що маса тіла переноситься ближче до центру тяжіння.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: NASA