Міністерство охорони здоровʼя розповіло, як визначити індекс маси тіла (ІМТ) – співвідношення між масою і зростом, яке показує, чи у нормі вага людини.

Як розрахувати індекс маси тіла

Розрахувати оптимальне співвідношення ваги й зросту можна за формулою:

ІМТ = вага (кг) / зріст у квадраті (м).

Також можна скористатися електронним калькулятором на сайті Центру громадського здоров’я.

У МОЗ додають, що цю формулу не можна застосовувати для розрахунку ІМТ дітей та підлітків. Для цього існують спеціальні таблиці, де вказано середньостатистичні межі для усіх вікових груп дівчат та хлопців.

Навіщо потрібно розраховувати індекс маси тіла

Знати цей показник потрібно для того, аби убезпечити себе від виникнення серцево-судинних, онкологічних захворювань та діабету. Ризик захворіти на ці хвороби зростає у разі надлишкової або недостатньої ваги.

Ожиріння, як і недостатня вага, може призводити до скорочення тривалості життя і є причиною низки хронічних захворювань. Причиною надмірної ваги може бути не лише переїдання, а також спадковість, гормональні порушення, хронічні захворювання, хронічний стрес і недосипання.

У МОЗ також підкреслюють, що для підтримання здорової ваги недостатньо короткострокових змін у раціоні. Також варто підтримувати водний баланс, регулярно займатися фізичними активностями, слідкувати за якістю сну та турбуватись про психологічне благополуччя.


Загальнонаціональне дослідження STEPS, яке в Україні вперше провели у 2019 році, показало, що більше половини людей (59,1%) мали надмірну й ожиріння. Показники зайвої ваги різко збільшувалися з віком, серед жінок ожиріння було більш поширеним.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі