Марсохід NASA Perseverance сів на Марсі в кратері Єзеро 18 лютого, повідомляє космічне агентство.

Сигнал про його успішну посадку надійшов о 22:55 за київським часом. Марсохід Perseverance має зібрати зразки Марса, щоб потім привезти їх на Землю. Робот-геолог та астробіолог, що важить понад тонну, пройде тестування протягом кількох тижнів, після чого розпочне дворічне наукове дослідження кратера Єзеро.

Перше фото Марса, зроблене з Perseverance

Марсохід буде досліджувати гірські породи, клімат, а також шукати ознаки життя на планеті в минулому мікробіологічних форм.

Марсохід NASA Perseverance. Візуалізація

Щоб забрати й доставити зібрані зразки на Землю NASA та Європейська космічна агенція планують у 2026 році запустити ще один марсохід.

Схема посадки марсоходу

На марсоході є мікрочіп із 10 мільйонами імен жителів Землі, серед яких понад 70 тисяч імен українців. Аерокосмічне управління США до вересня 2019 року збирало імена всіх охочих віртуально «відвідати» Марс. Для цього було необхідно зареєструватися, залишити ім’я й електронну адресу, на яку приходив електронний «квиток».


Місія «Марс 2020» із Perseverance стартувала 30 липня 2020 року зі станції космічних сил на мисі Канаверал у Флориді, США. Марсохід летів 203 дні, подолав 472 мільйони кілометрів до Марсу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ЗображенняNASA