Виставка Data CTRL Centre почне роботу в центрі сучасного мистецтва М17. Її мета – спонукати відвідувачів ретельніше контролювати свої персональні дані в мережі, а також культивувати критичне мислення та медіаграмотність, надати базові навички з кібербезпеки.

Один з експонатів, «Кімната з підписниками», – це AR-фільтр, який допоможе побачити ваших підписників у просторі, немов вони стоять в одній кімнаті з вами. Його розробила українська команда зі створення імерсивних технологій Sensorama Labs, візуалізації підписників створив дизайнер Гліб Капоріков. Головне питання, чи захочете ви й надалі ділитися своїми думками або даними з цим натовпом?

Експонат дозволяє обрати варіанти з кількістю ваших «друзів» і побачити їх довкола.

«Цей експонат чудово ілюструє дух виставки про персональні дані, кібербезпеку та медіаграмотність. Наша мета не налякати відвідувачів, мовляв, за вами стежать, ваші дані крадуть. А навпаки, через ігрові формати, мистецькі інсталяції та короткі експлейнери спонукати відвідувачів виставки краще контролювати своє цифрове життя. З огляду на цей підхід і народилася назва Data CTRL Centre та основне повідомлення – «віднови контроль», – коментує куратор виставки Кирило Бескоровайний, співзасновник медіа «Куншт».

На виставці також будуть інсталяція німецького художника Арама Бартолла, художньої групи з Кореї Shinseungback Kimyonghun, австралійської художниці Теги Брейн і бруклінського художника Сурі Матту, роботи американського художника та засновника програми Google «Художники та машинний інтелект» Майка Тайка, українських художників Лери Полянскової та Максима Роботова, Степана Рябченка.

«Персональні дані та їхній захист – одна з основних тем виставки Data CTRL Centre. Адже, згідно з опитуванням Google 2019 року, приблизно 65% людей користуються однаковими паролями для багатьох або й для всіх акаунтів. Водночас більшість опитаних вважають, що їхні дані захищені. Ми хочемо показати, що таке справжня приватність і які пастки чекають на людей у сучасному цифровому світі... Людина – найвразливіша ланка безпеки в інтернеті, але ми можемо опанувати інструменти захисту. І виставка покаже це за допомогою штучного інтелекту, доповненої реальності, розпізнавання обличчя й інших цифрових інструментів», – розповідає Беттіна Венцель, керівниця відділу «Інформація та бібліотека» Goethe-Institut в Україні.

Подібні виставки вже відбулися за кураторства партнера проєкту Tactical Tech у Лондоні, Берліні, Сан-Франциско, Сінгапурі та Нью-Йорку.

Організаторами Data CTRL Centre виступили Goethe-Institut в Україні, науково-популярне медіа «Куншт» і Tactical Tech (Берлін).


Коли

30 жовтня – 22 листопада

Де

Центр сучасного мистецтва M17,

вул. Антоновича, 102104