Науковці виявили на околицях Сонячної системи 139 раніше невідомих малих планет так званих транснептунових обєктів, пише Science Alert.

Дослідженнями займається міжнародний проєкт The Dark Energy Survey, який вивчає темну енергію.

Знахідка була зроблена в рамках дослідження, що тривало з 2013 по 2019 рік: весь цей час вчені займалися реєстрацією інфрачервоних сигналів в південному секторі зоряного неба. Таким чином вони вивчали наднові зірки і скупчення галактик, а також розраховували прискорення розширення Всесвіту.

Разом з цим дослідники знайшли 316 малих планет, 139 з яких не значилися в існуючих каталогах. Серед цих малих планет вчені розраховували знайти дев'яту планету, яка гіпотетично також може знаходитися на периферії нашої системи.


Плутон вважали дев'ятою планетою до 2006 року. Однак на початку XXI століття Міжнародний астрономічний союз вперше ухвалив формальне визначення терміну «планета». Плутон не відповідає цьому визначенню і був зарахований до нової категорії карликових планет разом із Еридою та Церерою. Деякі вчені продовжують вважати, що Плутон слід перекласифікувати назад до плане.