The Village Україна обирає найважливіші книжки, які у 2024 році вийдуть в перекладі українською. Раніше ми виділяли українські та закордонні книжки 2023-го.

Художня література 

   

Сноррі Стурлусон «Молодша Едда»

«Видавництво Жупанського»

Дата виходу: січень

Світова література має низку текстів, які слід перекладати іншими мовами та видавати, бо їх наявність свідчить про рівень освіти й культури країни, де ці тексти виходять. Для Європи такими є, наприклад, «Беовульф», «Пісня про мого Сіда», «Пісня про Нібелунгів», «Старша Едда» та «Молодша Едда». Остання вже зовсім скоро порадує українського читача перекладом зі староісландської. 

«Молодша Едда» – унікальна пам’ятка як давньоісландської, так і європейської середньовічної літератури, створена на початку ХІІІ століття ісландським поетом, істориком і політиком Сноррі Стурлусоном. Книжка містить унікальний матеріал зі скандинавської міфології. Також «Молодша Едда» відома поєднанням різноманітних жанрів, адже складається з прозових історій про язичницьких богів і героїв Давньої Півночі, подає загальні принципи поезії скальдів (норвезьких та ісландських поетів, співців), розповідає про метафори, пояснює походження тих чи інших образів, виконуючи функцію підручника. 

В останній частині «Молодшої Едди» Сноррі Стурлусон, використовуючи власні твори, ілюструє типи віршованих форм, характерні для давньоскандинавської поезії. Отже, пильнуймо за анонсами видавництва й готуймося до зустрічі з Одіном, Тором, Локі та валькіріями.

Марша Форчук Скрипух «Ми робили бомби для Гітлера» «Видавництво 21»

Дата виходу: січень

Минулого року українською вийшов роман Марші Форчук Скрипух «Викрадене дитя» – щемка історія про дівчинку Надію. Під час Другої світової війни її вилучили з родини та вивезли з України до Німеччини за нацистською програмою Lebensbor, мета якої полягала у поповненні арійської раси дітьми з інших територій. Спершу Надія потрапила до родини армійського високопосадовця, потім – до табору біженців, а вже згодом – до Канади з названими українськими батьками. Від пережитого Надія частково втратила пам'ять, яка повертатиметься до дівчинки протягом оповіді роману. 

Одним з найважливіших для дівчинки стане спогад про старшу сестру Ліду. «Ми робили бомби для Гітлера» якраз і розповідає про те, що відбувалося з Лідою після примусової розлуки із рідною людиною. Нацисти забирають Ліду до табору примусової праці. Одним з її головних завдань було збирання бомб для німецької армії. Ліда докладатиме зусилля, щоб зіпсувати якомога більшу їхню кількість. Попри жахливі умови існування в таборі, Ліді вдасться вижити та возз'єднатися із сестрою. «Ми робили бомби для Гітлера»  – напружена, динамічна, талановито написана історія про любов, доброту та людяність.

Ернан Діаз «Довіра»

Vivat

Дата виходу: березень 

Якщо ви читали дебютний роман Ернана Діаза «Вдалині», на щастя, перекладений українською, то неодмінно захочете повторити досвід зустрічі з твором цього талановитого письменника-космополіта. Тим більше, що «Довіра» стала однією з найпомітніших книжок 2022-го. Роман отримав Пулітцерівську премію разом з «Демоном Коппергедом» Барбари Кінгсолвер, про який розповімо нижче, став лауреатом Kirkus Prize for Fiction, увійшов до списків найкращих книжок року за версією The Washington Post, The New York Times, The New Yorker, Esquire, також взяв участь у літературних змаганнях у межах Букерівської премії. 

У «Довірі» Діаз пише про світ американських фінансових магнатів 1920-х років. Але це не історичний роман про крах Волл-стрит, а тонке психологічне дослідження людської невдоволеності тим, що вона має. Особливістю твору є його композиція. Ернан Діаз поєднує різноманітні стилі оповіді – щоденник, мемуари – авторства різних персонажів, створюючи палімпсест істин й точок зору. В результаті вийшла розумна, захоплива історія про багатство, кохання та божевілля.

Ребекка Кван «Жовтолика» 

«Жорж»

Дата виходу: березень

П'ятий роман Ребекки Кван – американської письменниці китайського походження, яка стала відомою завдяки трилогії історичного фентезі «Макова війна», вже виданій українською. «Жовтолика» з'явилася 2023-го року й здивувала критиків і прихильників авторки тим, що вийшла за межі жанрової літератури. Так, це не фентезі й не альтернативна історія, а сатира на сучасний світ, в якому так важливо досягнути успіху. 

Кван розповідає про творчі пригоди Джун, білої жінки, яка мріє про відродження письменницької кар'єри після невдалого дебюту. У Джун є подруга Атена, американка азійського походження, популярна авторка, ще й до біса гарна. І як тут не позаздрити. Та раптом Атена помирає, а Джун отримує доступ до рукопису її ще неопублікованої книжки. Слабка, спрагла уваги й любові Джун не зможе встояти. Жінка поцупить рукопис, видасть книжку як власну творчість. Що цікаво, героїню роману мучитиме не так совість за скоєне, як виснажливі спроби його приховати. До того ж її як авторку роману про 140 тисяч китайських робітників, яких завербувала британська армія і відправила на фронт під час Першої світової війни, звинувачуватимуть в культурній експропріації та інших неприємних речах, характерних для сучасного інформаційного простору. Попри неоднозначні відгуки критиків, The New York Times включив «Жовтолику» до переліку найкращих книжок 2023 року.

Ґеорґі Ґосподінов «Часосховище»

«Чорні вівці» 

Дата виходу: весна  

Минулого року Міжнародну Букерівську премію отримала книжка «Часосховище» болгарського письменника Ґеорґі Ґосподінова. На думку авторитетного журі, це «блискучий роман, сповнений іронії та меланхолії». «Часосховище» порушує важливе питання пам'яті, спогадів й того, ким є людина без них. Це роман й про те, як жити в умовах гострого дефіциту майбутнього, який поєднує сатиру та ностальгію, історію й іронію. 

За сюжетом таємничий терапевт Ґаустін засновує клініку, яка лікує пацієнтів з хворобою Альцгеймера, відтворюючи минуле, в якому вони почувалися найбезпечніше. У різних кімнатах, на різних поверхах з увагою, що межує з одержимістю, минуле відтворено до найдрібніших деталей. Це дає можливість пацієнтам десятиріччями ховатися у часі, який вже не повернути. У такий спосіб Ґосподінов розповідає індивідуальні та колективні історії травм, що характерні для людей і суспільств XX століття. Клініка стає дуже успішною. Аж настільки, що по її послуги починають звертатися люди, які не мають жодних хвороб… 

Роман «Часосховище» Ґеорґі Ґосподінова – тонка, розумна книжка, в якій автор підкреслює важливість порушених тем гумором і легким сумом з нотами абсурду.    

Шеллі Паркер-Чан «Та, що стала Сонцем»

«РМ»

Дата виходу: літо

Дебютний роман австралійської письменниці Шеллі Паркер-Чан став помітною книжкою у світі фентезі. Твір вийшов 2021-го й стрімко здобув визнання критиків і прихильників  жанру. У скарбничці «Тієї, що стала Сонцем» нагорода British Fantasy Awards, також книжка увійшла до фіналу премії «Г'юго». 

Події роману розгортаються в 14-му столітті у Китаї, який перебуває під гнітом монголів. В одному бідному селі ворожка робить передбачення для сестри й брата. Хлопцю пророкує велич, а дівчинці – безславне існування. Але після загибелі батька від туги хлопець помирає. Сестра бере його ім'я й тікає до буддійського монастиря. Роками вона зберігатиме таємницю своєї статі, прийнявши постриг у монахи. Але монголи зруйнують монастир. Прагнучи помсти, героїня роману приєднається до Червоних тюрбанів – повстанців, що борються з імператорською династією Юань. На її долю випадуть запеклі бою, кохання й пошук себе у світі, який не готовий визнати силу й талант жінки. 

Антонія Баєтт «Книга для дітей» 

«Темпора»

Дата виходу: весна

Нарешті українською можна буде прочитати твори Антонії Баєтт – однієї з найкращих представниць сучасної літератури Великої Британії. Інтелектуалка, викладачка, літературна критикиня, Баєтт створювала глибокі, красиві тексти, читання яких приносить справжню естетичну насолоду. Навесні 2024 року вийде переклад її роману «Книга для дітей». 

У центрі твору – Олів Велвуд, дитяча письменниця. Уродженка вугільних шахт Південного Йоркширу, наприкінці 19 століття, завдяки творчості жінка проклала собі шлях до слави та респектабельності. Олів живе з чоловіком та сімома дітьми, яким ледь не щовечора розповідає свої літературні казки. Втім, для Баєтт центральний образ книжки не є символом Вікторіанської епохи. У свою Олів авторка вкладає риси нової жінки, який випала доля жити за зміни монархів, великої війни й потужних соціальних зрушень. 

«Книга для дітей», присвячена драмі жіночого самоствердження, має кілька сюжетних ліній, подає низку яскравих персонажів, захоплює деталями, літературними алюзіями. Також видавництво «Темпора» обіцяє встигнути до кінця 2024-го представити переклад роману Possession, за який Баєтт отримала Букерівську премію.  

Салман Рушді “Victory City” 

«Фабула»

Дата виходу: вересень 

На щастя, українському читачу Салмана Рушді можна не представляти. Його твори в нашій країні виходять від початку 2000-х. Victory City – п'ятнадцятий роман письменника, який надрукували після нападу на Рушді, скоєного 2022-го року прихильником шиїтського екстремізму. У Victory City письменник поєднує історичні факти з історії Індії 14-го століття з літературною грою, видаючи свою оповідь за раптом знайдений в глиняному горщику епос про Пампу Кампану – правительку, благословенну богами, яка керувала державою понад двісті років. 

У прагненні створити ідеальне суспільство, таку собі феміністичну утопію, де жінки будуть рівні з чоловіками, Пампа нестримно кохатиме, ставатиме причиною політичних інтриг й підступів, муситиме протистояти агресивним зазіханням країн-сусідок… З притаманною Рушді майстерністю, іронією, письменник розповідає історію протистояння однієї великої мети релігійним традиціям, не забуваючи й про критику сучасного світу.

Барбара Кінгсолвер «Демон Коппергед»  

Artbooks

Дата виходу: жовтень

«Демон Коппергед» – роман, що став тріумфатором 2022-го. Книжка відомої американської прозаїкині отримала престижну Пулітцерівську премію, Women's Prize for Fiction, Премію Орвелла, а  The Washington Post і The New York Times внесли роман до своїх списків найкращих книжок 2022 року. 

Барбара Кінгсолвер створила історію про дорослішання у 21 столітті, надихнувшись «Життям Девіда Коперфілда», чи не найвідомішим романом англійського класика Чарльза Дікенса. Цікаво порівняти оригінал і переспів. Це дає можливість відчути, як майстерно Кінгсолвер вносить зміни у вікторіанську сентиментальність Дікенса, водночас продовжуючи його гостру критику безсердечного суспільства.  

У романі «Демон Коппергед» йдеться про хлопця-підлітка, який в 11 років залишається сиротою. Він мешкає в окрузі Лі, штат Вірджинія. Регіон заробляє вугільною й тютюновою промисловістю, що дає можливість авторці додати до оповіді тему критики капіталізму, який не залишає шансів на виживання тим, хто вкорінений у старі способи заробітку. Розуміючи, що не має перспектив, центральний персонаж падатиме у прірву, бо не може впливати на світ, який ігнорує його існування.  

Філіп Рот «Змова проти Америки» 

«Видавництво Анетти Антоненко»

Дата виходу: листопад

«Змова проти Америки» – роман класика сучасної літератури США Філіпа Рота, лауреата численних премій, який так і не дочекався Нобелівки, хоч на неї заслуговував. Безкомпромісний, часто скандальний, прозаїк досліджував американську ідентичність, не боячись порушувати складні, неоднозначні для доволі пуританського та патріархального суспільства своєї батьківщини. 

«Змова проти Америки» вийшла 2004 року. У книжці Філіп Рот подав альтернативну історії США, в якій Франклін Д. Рузвельт зазнає поразки на президентських виборах 1940 року від Чарльза Ліндберга. Внаслідок цього в країні посилюється антисемітський рух. Американсько-єврейська родина Ротів зазнає переслідувань і цькувань. 

Оповідачем і центральним персонажем роману є юний Філіп. Автор книжки робить акцент на розгубленості, жаху, який відчуває головний герой книжки, подаючи глибоке дослідження дорослішання, емоційних травм, а заразом і впливу політики на суспільство. На думку дослідників творчості Рота, цим романом він також кинув виклик лінійному сприйняттю історії.  (Роман уже адаптували як мінісеріал від творця «Дротів» Девіда Саймона.) 

Міґель Анхель Астуріаз «Маїсові люди»

«Вавилонська бібліотека»

Дата входу: осінь

Міґель Анхель Астуріаз – гватемальський письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури 1967 року, геній, творчості якого вплинула на латиноамериканський магічний реалізм. Біографія Астуріаза надто багата на події, щоб зупинятися на ній в цій скромній замітці, але варто зазначити, що у 1920-х роках письменник захопився ідеями сюрреалізму, риси якого з'являтимуться у його прозових творах. 

Отже, роман «Маїсові люди» заведено називати шедевром Міґеля Астуріаза. Це складний, химерний, красивий у своїй вигадливості текст, в якому автор експериментує з образами, символами, часопростором. Астуріаз надавав велике значення культурі майя. Беручи за основу їхні вірування, традиції, прозаїк у романі «Маїсові люди» порушив питання поглинання корінного народу Гватемали чужинцями, що прийшли забрати їхні землі заради збагачення.

Пол Мюррей «Бджолине жало»

«Видавництво Старого Лева»

Дата виходу: осінь  

Четвертий роман ірландського письменника Пола Мюррея, що з'явився 2023-го. «Бджолине жало» увійшов до короткого списку Букерівської премії та переміг в номінації «Книжка року» Irish Book Awards. У романі йдеться про колись заможну ірландську родину Барнсів, яка переживає складні часи через економічні труднощі. Звісно, одна проблема веде за собою низку інших. Голову родини, Дікі Барнса, шантажують матеріалами з його позашлюбними сексуальними пригодами. Крах бізнесу змушує його дружину замислитися над невдалим шлюбом й згадати минуле, в якому жінка кохала іншого. Старша донька Барнсів вирушає на навчання в університеті, де потрапляє в тенета токсичної дружби, а молодший син взагалі вирішує утекти з дому…  

Книжковий журнал Kirkus Reviews назвав роман Пола Мюррея «похмурою анатомією нещастя», а The New York Times включив у список 100 найкращих книжок 2023 року, зауваживши, що у письменника вийшов бурхливий трагікомічний твір.

Нон-фікшн

   

Пітер Франкопан «Великі шовкові шляхи. Нова історія світу»

«Лабораторія» 

Дата виходу: січень

Книжка «Великі шовкові шляхи. Нова історія світу» британського історика, професора, директора Оксфордського центру візантійських досліджень Пітера Франкопана в оригіналі вийшла 2015 року, отримавши переважно схвальні відгуки провідних медіа королівства, хоча не обійшлося і без критики. Науковець пропонує інший погляд на історію Європи, яку традиційно ведуть від спадку давніх римлян та греків. Франкопан пропонує змістити фокус і розміщує центр світу за межами Месопотамії та Кавказу. 

Автор досліджує історію Шовкового шляху, який проходив між Китаєм та Середземним морем, розповідаючи про те, як 2000 років тому різні культури, релігії через торгівлю впливали одна на одну, змінюючи держави. Франкопан докладно зупиняється на минувщині країн Середньої Азії, оперує даними, отриманими з маловідомих історичних джерел. 

The Independent назвала «Великі шовкові шляхи» «сміливою та масштабною книжкою». Тож, якщо любите історію, не проґавте, адже автор дивуватиме підходом і провокуватиме суперечки.

Джейн Ґудолл «У пошуках надії» 

«Бородатий Тамарин»

Дата виходу: лютий

«Ви можете не вірити в еволюцію, і це нормально. – пише видатна англійська приматологиня, найкраща світова експертка з шимпанзе Джейн Ґудолл. – Те, як ми, люди, стали такими, якими ми є, менш важливо, ніж те, як ми повинні діяти зараз, щоб виборсатися з тієї халепи, яку самі собі влаштували». 

Почавши роботу в Африці, зокрема в Кенії, в 1957 році, Джейн Ґудолл зробила революційне відкриття: чимало форм поведінки, які колись вважалися виключно людськими, могли бути успадковані нами від спільних предків, яких ми мали з шимпанзе мільйони років тому. Крім того, дослідниця довела, що ці примати є розумними й навіть розсудливими особистостями. 

«У пошуках надії» – автобіографія неймовірної жінки, яка у свої 89 років продовжує природозахисну діяльність. Розповідаючи про свій яскравий життєвий шлях, Ґудолл приділяє увагу питанням віри, призначення, розмірковує над тим, що сформувало її як особистість, і яку роль в цьому зіграло виховання, зустрічі з унікальними людьми, любов до тварин і навіть подарована батьком плюшева мавпочка. 

«У пошуках надії» – це й книжка про відповідальність людини перед природою, написана досліднецею, яка на власні очі бачила її красу та неповторність. 

Олександр Кучерук, Юрій Черченко, Михайло Ковальчук «Євген Коновалець. Історія нерозкритого вбивства»

«Віхола»

Дата виходу: лютий

Євген Коновалець – легендарний очільник Організації українських націоналістів. 1938 року в Роттердамі його вбили радянські спецслужби. Тривалий час інформація про цей злочин ґрунтувалася на неповних даних, здогадках і припущеннях. У книжці, що незабаром побачить світ, зібрано велику кількість документів, пов’язаних з убивством Коновальця, більшість з яких публікуватиметься вперше. 

Видання починається з докладного біографічного нарису, у якому Коновалець постає лицарем духу, талановитим тактиком, політиком, трохи ідеалістом, який прагнув «виховати нову українську ґенерацію, яка була б другим етапом в нашому державному відродженні, себто тим українським типом, який революційно бореться за свою державність». 

Звертаючись до 1938-го, року вбивства Коновальця, автори зупиняються на тому, як радянці будували систему агентури в різних країнах Європи, як готували та здійснювали операцію з усунення українського діяча. Виходить справжній історичний детектив, але, на жаль, з реальною, а не вигаданою жертвою.

Векс Кінг “Good Vibes, Good Life: How Self-Love Is the Key to Unlocking Your Greatness”

BookChef 

Дата виходу: весна

Мотиваційна література нікуди не зникла, вона, як і раніше, має популярність й стабільно знаходить свого читача. Тож ми вирішили не ігнорувати видання Векса Кінга, британського коуча, тренера з особистісного розвитку, автора бестселерів. “Good Vibes, Good Life: How Self-Love Is the Key to Unlocking Your Greatness” вийшла 2018 року й викликала неоднозначну реакцію читачів. Комусь вона здалася поверхневою, написаною в стилі постів в Instagram, комусь допомогла знайти щастя всередині себе. 

Власне, Кінг у книжці розвиває ідею про те, що любов до себе є наріжним каменем для особистісного зростання, життєстійкості та щастя. Автор пише про силу позитивного мислення, про самоприйняття, про звільнення від емоційного багажу як шляху до особистісного зростання, розмірковує над тим, як самоповага впливає на наше ставлення до інших людей, пояснює, чому важливо узгоджувати дії зі своїм справжнім «я», обговорює трансформаційний вплив вдячності та усвідомленості, заохочує кожного приймати власну унікальність на шляху до мрій і прагнень. 

Войцех Тохман «Спів півнів, плач собак» 

«Човен»

Дата виходу: травень 

Войцех Тохман – відомий польський репортер та письменник, викладач, волонтер. Українською переклали кілька його книжок, наприклад, «Ти наче камінь їла» про війну в Боснії і Герцеговині 1992–1995 років, «Сьогодні ми намалюємо смерть» про геноцид у Руанді. 

Тохман обирає дуже складні теми. Репортер переконаний, що нині, через велику кількість інформації про людські страждання, воно все більше знецінюється. Тому кожна його книжка – це нагадування, спроба розворушити емпатію, підштовхнути читача до власного дослідження теми покарання зла, адже без нього страшні злочини повторюватимуться. У «Співі півнів, плачу собак» йдеться про Камбоджу й людей, які пережили геноцид, здійснений Червоними кхмерами протягом 1975—1979 років. Жертвами панування комуністичного диктаторського режиму на чолі із Пол Потом стали два мільйони камбоджійців. 

Через чотири десятиліття після страшних подій Войцех Тохман розповідає історії вцілілих і загиблих. Слова автора ставлять читача перед обличчям чужого страждання, адже, якщо людина хоче, щоб їй співчували, має спершу сама навчитися співчувати іншим і не відводити очей.

Брітні Спірс «Жінка в мені»

«Наш Формат»

Дата виходу: червень 

В англомовному світі 2023-й почався з гучних мемуарів Принца Гаррі й завершився книжкою про життя Брітні Спірс. «Запасний» і «Жінка в мені» увійшли до першої п'ятірки бестселерів Amazon, але книжку Брітні читачі вподобали більше, тому віддали їй Goodreads Choice Awards у категорії «Найкращі мемуари та автобіографія». «Жінка в мені» вже розійшлася по світу накладом понад два мільйони примірників, ще й отримала цікаві відгуки провідних медіа США та Великої Британії, які зауважили, що книжка вийшла злою, але повчальною, такою, що порушує важливі теми травм дитинства, різноманітних оман зіркового життя та психічного здоров'я. 

Подробиці з мемуарів Брітні Спірс, зокрема про стосунки співачки з Джастіном Тімберлейком, вагітність від нього, а також роман з Коліном Фарреллом, ставали приводами для медійного галасу. Але «Жінка в мені» – це не перелік любовних пригод, а відверта розповідь про те, як Брітні доводилося слідувати нав'язаному образу, чого вартувала слава, скандали з папараці, як їй велося під опікою батька та в ролі матері.  

Вілл Ґомперц “See What You're Missing: New Ways of Looking at the World Through Art”

ArtHuss

Дата виходу: літо

З книжками Вілла Ґомперца, лондонського галериста, ексредактора відділу мистецтв ВВС, письменника, український читач вже знайомий. Про що б не розповідав автор, про історію мистецтва чи закони артринку, Ґомперц робить це легко, з гумором, що, безумовно, приваблює. 

“See What You're Missing: New Ways of Looking at the World Through Art” – найсвіжіша його книжка, що вийшла навесні 2023-го. У ній Вілл Ґомперц пропонує подивитися на світ очима митців, класиків та наших сучасників, щоб знайти для себе щось особливе, те, чого не вистачає для усвідомлення близькості мистецтва у житті кожного з нас. Фактично це збірка есеїв, в якій знайдете тексти про Девіда Гокні, Василя Кандинського, Яйої Кусаму, Артемізію Джентилескі, Дженніфер Пакер, Агнес Мартін, Поля Сезанна чи китайського пейзажиста 11-го століття Го Сі. Книжка не здивує сенсаційними відкриттями, але подарує приємне спілкування, в центрі якого будуть справжні генії. 

Надія Суровцова «Спогади» 

«Комора»

Дата виходу: осінь 

1996 року в Україні вийшла книжка спогадів Надії Суровцової – громадської діячки, журналістки, активістки, яка гаряче підтримувала створення незалежної української держави після падіння монархів в Російській імперії. 

Суровцева працювала в Українській Центральній Раді разом із Володимиром Винниченком, потім обіймала посаду в Директорії УНР. За збігом обставин 1918 року опинилася в Австрії. В еміграції брала участь у громадських рухах, що опікувалися правами жінок. Пізніше повернулася в СРСР, працювала в Харкові, стала жертвою сталінських репресій – 1927-го її заслали до ГУЛАГу, де Суровцева перебувала 27 років. 

Її «Спогади», що вийдуть у новій редакції, є документом епохи, під час якої так легко було втратити людяність, здатися й стати жертвою тоталітарної машини. Суровцева почала писати книжку під час перебування в камері-одиночці ізолятора для політичних в'язнів. Авторка описує своє дитинство, а з ним – і Київ кінця 19-го – початку 20-го століття, розповідає про переїзд до Умані, навчання в Росії та вступ до «Українського земляцтва», життя під час війни – Першої світової, а потім революції, емоційно-тонко передає свій стан під час дуже довгого заслання, не втрачаючи надії на нове життя. Надія Суровцева – цікава особистість, непересічна жінка, згадати яку нині буде не зайвим.