The Village Україна обирає книгу тижня й пояснює, чому її варто читати.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 «Копенгагенізуймо! Путівник з глобального велоурбанізму!» Мікаеля Колвілл-Андерсена – новинка видавництва CANactions, яка б мала б бути опублікована у травні, проте виходить зараз — у час, коли ця книга актуальна і необхідна Україні як ніколи, бо є справжнім путівником імплементації̈ найкращих практик здорового міста. Книгу видано за підтримки спільноти доброчинців та компанії SAGA Development.

Роботу над виданням закінчували на початку повномасштабної війни, тримала підтримка команди, наших читачів та Мікаеля Колвілл-Андерсена. Мікаель взагалі першим написав нам уранці 24 лютого, а за цей час ще й організував і наразі реалізує компанію bikes4Ukraine, мета якої — забезпечення мешканців українських міст безкоштовними велосипедами з Копенгагена. Тож копенгагенізацію українських міст та нашої свідомості вже розпочато!

Олена Возняк

співзасновниця видавництва CANactions

 Те, як влаштовано наші міста, критично сильно впливає на нас, наші емоції та продуктивність. У мешканців населених пунктів України є колосальний потенціал, який заховано за зіпсованим настроєм від ранкового доїжджання на роботу та навчання. Уявіть, наскільки більше могло би бути зроблено за день, якби вас зранку не вибісив олень, що нахабно заліз у заторі у вашу смугу?

Поняття велосипедного урбанізму Мікаеля Колвілла-Андерсона — це історія не про велосипед сам по собі. Це історія про створення міського простору, який ставиться до нас з повагою, гарантує нам безпеку і, врешті решт, приносить задоволення. Велосипед — це лише інструмент. Він штовхає нас до того, щоб почати думати: а що, власне, ми робимо не так? Як ми можемо діяти інакше?

Вадим Денисенко

експерт зі сталої мобільності

Копенгагенізувати місто (з 2007 року) — загальна назва урбаністичних

тенденцій, орієнтованих на велосипед як транспортний засіб.

Термін виник за назвою блогу Мікаеля Колвілла-Андерсена.

Велосипеду належить бути в місті. Це і транспорт, і кошик для покупок, і «сімейний клей», і аналоговий додаток для знайомств. Зважаючи на поширення вантажних велосипедів — це ще й вантажопасажирський кросовер. Він буде всім, що забажаєте, що лишень зможете уявити — бо це він, власне, і робив упродовж останніх 130 років. Цей найгуманніший вид транспорту — втілення досконалої синергії технологій і людського прагнення рухатися, найкращий засіб пересування містом з усіх коли-небудь винайдених. На якомусь глибинному, суспільному рівні велосипеди сприймаються як спільне надбання. Він був і залишаєтьсяі «механізмом свободи», і яскравим символом сучасности.

Шалені 64% транспортного простору в Копенгагені відведено автівкам — автосмуги та паркування вздовж хідників. Попри те, що в 2016 році 91% людей не користувалися автівками для щоденних поїздок на роботу та навчання. У Копенгагені за два десятиліття перепланування вулиць під автівки було демонтовано приблизно 50% велосипедної інфраструктури.

Наприкінці 2016 року Копенгаген зумів підрахувати, що вперше з 1970 року кількість велосипедів, які в’їхали до центру міста, перевищила кількість автівок. У 2006–2016 роках місто інвестувало у велосипедну структуру та об’єкти благоустрою 2 мільярди крон (приблизно 317 мільйонів доларів). Тішить, що, за статистикою, 67% копенгагенських автовласників виступають за розширення велосипедної інфраструктури.

Зробіть велосипед найшвидшим способом дістатися з пункту A до пункту Б в місті — будь-якому місті, незалежно від клімату й ландшафту, — і ви на півшляху до мети.

Якщо місто й справді бажає бути велодружнім, треба інтегрувати велосипеди в кожен аспект повсякденного життя людей. Дивіться на все крізь призму велосипеда.

Чотири. Існує лише чотири основні типи проєктування велосипедної інфраструктури в Данії. Один із них годиться для кожної вулиці в Королівстві Данія і згодиться для кожної вулиці будь-якого міста світу.

Ми плануємо наші міста на наступне століття, і треба робити це з самого початку правильно.

У цілому, хороша вулиця — це така, де ніхто не гине, а її користувачі стають навіть здоровішими, користуючись нею.

Як завжди, у дуже багатьох аспектах міського життя нам треба просто в майбутнє, і не в останню чергу це стосується вантажних велосипедів як транспорту.

Просто я переконаний, що найкраще запозичувати для своїх міст проєктні рішення, які є відповідними й економічно доцільними в їхніх умовах. Ми проводимо перепроєктування наших міст не на кілька наступних місяців — ми плануємо транспорт для наступного століття.

 Придбати:

 Паперова книга – 500 гривень