Видавництво #книголав і глобальний рух HeForShe в Україні випустили книгу «Чоловіки про фемінізм» Майкла Кауфмана та Майкла Кіммела українською мовою. The Village Україна просить автора книги Майкла Кіммела та координаторку руху HeForShe в Україні Олю Дячук пояснити цінність книги, а також публікує 10 слів, які пояснюють, що таке фемінізм.


Майкл Кіммел

автор книги «Чоловіки про фемінізм»

Явище підтримки гендерної рівності чоловіками – лише на початковій стадії. Уявімо, що є кімната, де відбувається ця розмова [про фемінізм], і більшість чоловіків почувається поза нею. Наприклад, якщо сказати якомусь хлопцю: «Поговорімо про ґендер», він відповість: «Та це ж розмова про жінок». Більшість чоловіків навіть не знає, що вони частина цієї розмови.

Тому ця книга радше заклик: «Камон хлопці, ми маємо про [гендерну рівність] це говорити». І ми чоловіки маємо говорити про це з іншими чоловіками, а не лише з жінками. Жінки мають багато зобов’язань, у них достатньо роботи. Ми прагнемо показати чоловікам, що [фемінізм] – це не складно і його підтримка навіть принесе користь.

Є чотири способи розпочати таку розмову з чоловіками: поговорити про юнацтво, батьківство, насильство, робоче середовище. Хочеш поговорити з чоловіком про фемінізм? Спитай його про стосунки з дочкою. Усе дуже просто: ми [чоловіки] чиїсь сини, внуки, батьки, партнери, друзі. Тому кожен чоловік, якого я зустрічав, знає, як це – любити жінку і бажати, щоб вона процвітала.


Оля Дячук

координаторка руху HeForShe в Україні, ООН Жінки

Тема прав людини, зокрема гендерної рівності, залишається трендовою і водночас сенситивною у нашому суспільстві, і це не секрет. Про фемінізм говорять, його бояться, з ним заграють і подекуди навіть проклинають. Кожен має право на свою думку і ставлення до фемінізму, але перед тим, як сформулювати думку, ти повинен чи повинна знати предмет. Сьогодні у багатьох людей фемінізм викликає зацікавленість, вони щось чули, щось додумали самі, але досі мають багато питань. І йдеться не лише про чоловіків, а й про жінок. Я прийшла працювати в ООН Жінки з журналістики, тобто з-за бульбашки, і я чітко розуміла, що в українському інформаційному просторі не вистачає джерел, які б у доступній формі розповідали про фемінізм. Тому ще минулого літа в мене виникла ідея видати таку книгу, яку б хотіли купувати собі чоловіки або ж дівчата своїм хлопцям, а доньки своїм татам (до речі, своєму батькові я теж прихопила примірник).

Я часто чую і читаю коментарі чоловіків у соцмережах на кшталт «а яких прав ще не вистачає?» чи «феміністки ненавидять всіх чоловіків». Книга «Чоловіки про фемінізм» дає відповідь на перше питання і вщент розгромлює другу тезу. Мене теж чимало разів запитують, для чого потрібен фемінізм у ХХІ столітті, адже жінки уже можуть голосувати, здобувати вищу освіту і навіть претендувати на високі посади. Достатньо кількох цифр і трохи статистики, аби довести, що фемінізм сьогодні потрібен, просто змінилась адженда і виклики. Участь чоловіків у такому діалозі дуже потрібна, адже це вигідно всім. Не вірите? Подивіться на рейтинг країн за рівнем ґендерної рівності від World Economic Forum – на перших позиціях якраз ті ж країни, які щороку входять у списки найщасливіших і найзаможніших.


АВТОНОМІЯ

Ми переконані, що чоловіки мають підтримувати автономію жінок, бо віримо у право кожної людини робити власний життєвий вибір. Ми переконані, що в нашому оточенні чоловіки прагнуть дбати про жінок, і ми прагнемо, щоби наші дружини, матері, доньки, сестри, подруги, коханки, колеги й співпрацівниці жили щасливо й у безпеці, почувалися володарками власного життя.

Від цього – і це важливо – чоловіки тільки виграють. Адже співіснувати з незалежними й сильними людьми цікавіше та приємніше, ніж із тими, кого чомусь заведено вважати слабкими, безпорадними й залежними. Це частково полегшує тягар відповідальності, який буцімто лежить на плечах чоловіків, – необхідність весь час усе контролювати, щось вирішувати, бути годувальниками і завжди знати дорогу до пункту призначення, не питаючи подорожніх.

БЮСТГАЛЬТЕРИ

Пам’ятаєте міф про спалювання бюстгальтерів агресивними феміністками? Насправді, все було не зовсім так. Кілька бюстгальтерів справді спалили у діжці під час акції протесту проти конкурсу краси «Міс Америка» в Атлантик-Сіті 1968 року, але нині ЗМІ використовують стереотип про «спалювання бюстгальтерів» для висміювання феміністок.

ВУЛЬВА І ВАГІНА

Певно вам кортить з’ясувати, до чого ж тут фемінізм. До появи феміністичних ідей жінок привчали до думки, що своїх статевих органів треба соромитися. Що вони не варті уваги й не призначені для насолоди. Саме тому навіть самі жінки іноді плутаються у власній анатомії й кажуть на свої статеві органи «там унизу»

А тепер давайте запам’ятаємо раз і назавжди:

Вагіна – чи піхва – це внутрішній статевий орган, який веде до шийки матки і власне матки. А вульва – це загальна назва для всіх зовнішніх статевих органів: клітора, статевих губ, а також отвору, що веде до вагіни.

ГОМОФОБІЯ

Ми асоціюємо гомосексуальність із фемінністю. Адже коли ми хочемо принизити чоловіків, ми порівнюємо їх із жінками чи гомосексуалами. Виявляється, гомофобія пов’язана зі страхом чоловіків перестати бути «справжніми чоловіками». Тобто деякі чоловіки бояться, що їх вважатимуть геями. А що роблять так звані справжні чоловіки, коли хочуть довести свою мужність? Один зі способів – дистанціюватися від жінок і всього жіночного. Принижувати жінок. Як каже один наш приятель, це ненависть, яка робить чоловіків «натуралами».

ҐЕНДЕР

Стать означає біологічну належність до самців чи самиць. Ґендер – у визначенні, сформульованому феміністками, – означає наші уявлення про мужність і жіночність. Це поняття пов’язане з відносинами влади між представниками й представницями двох статей. Це результат виховання дітей, коли хлопчиків і дівчаток навчають бути чоловіками й жінками. Стать буває чоловіча й жіноча. А слова «мужність» і «жіночність» стосуються ґендеру.

ДОМАГАННЯ

Раніше сексуальні домагання були невіддільною, навіть панівною формою поведінки в кабінетах і на фабриках. Нині така поведінка суперечить корпоративній етиці, а часто – й законодавству. Переконайтеся, що ви не порушуєте етичні норми: спілкуйтеся й поводьтеся з колегами-жінками так, як хотіли б, щоб ваші колеги чоловіки поводилися й спілкувалися з вашою дружиною, сестрою, матір’ю, подругою чи донькою.

ЖАРТИ

Запитання: Скільки треба феміністок, щоби вкрутити лампочку?

Відповідь: Це не смішно.

Жарт, який принижує жінку, тримається на давній традиції принижень – як-от у часи, коли жарти про зґвалтування й побиття дружин у певних колах вважалися смішними.

ЗҐВАЛТУВАННЯ

Зґвалтування – це завжди злочинний акт насильства. Феміністки, які досліджують цю проблему, чітко говорять про дві речі. Перша: що жінкам конче необхідно навчитися подавати чіткі сигнали. Казати «ні», коли вони мають на увазі «ні», й казати «так», коли їм ідеться про згоду. Друга річ така: ані двозначність сигналу, який подає жінка, ані сексуальне бажання чоловіка не дають чоловікові приводу нехтувати почуттями жінки.

КРАСА

Це величезна проблема, що багато наших знайомих жінок повсякчас впадають у відчай, бо не можуть відповідати недосяжним стандартам краси. Майже половина жінок із недостатньою вагою тіла вважають себе товстими. Понад половина дівчат уже в тринадцять років незадоволені своїми тілами, а у вісімнадцять – три чверті. Близько половини дівчат 9-11 років сидять на особливих дієтах, а серед абітурієнток вишів таких уже понад 90%. Кому це вигідно? А ось кому: обсяг світового ринку дієтичного харчування й послуг оцінюють у 33 мільярди доларів на рік, а косметичних товарів і послуг – у 20 мільярдів.

ЛЮБОВ

Феміністки ЛЮБЛЯТЬ чоловіків. Вони розуміють, що жінки не зможуть геть звільнитися від лабетів патріархату, якщо чоловіки не звільнятимуться від них також. Вони стільки натерпілися за багато століть, але все одно хочуть зцілювати цей світ разом.

Вони знають, що ми не такі вже інакші від них. Нам усім потрібні любов, підтримка, свобода, можливість бути почутими.

 Вартість:

 #книголав (українською)

   друкована: 220 ₴