«Петрик і фонтани» – це розповідь про знайомство Петрика і Матільди в парку поблизу фонтанів. Герої – маленькі діти, у яких багато спільного, вони люблять гратися і дізнаватися нове, але є і відмінності – у Петрика аутизм, тому він по-іншому сприймає навколишній світ, дещо повільніше розмовляє та проявляє емоції. Починаючи дружити із хлопчиком, Матільда розуміє: «Ми можемо бавитися разом, просто не так, як я звикла, але так само весело!».

Авторка книжки – українська письменниця Надія Степула. За допомогою дитячого оповідання вона пояснила, як сприймати дітей з розладами аутичного спектру і як батькам говорити про відмінності між людьми зі своїми дітьми.

Окрім ілюстрованого оповідання, книжка «Петрик і фонтани» містить навчальну сторінку для дітей. У ній є прості та зрозумілі пояснення про те, що таке аутизм, чому люди з аутизмом поводяться інакше, як дружити з аутичними хлопчиками та дівчатками. Ілюстрації до оповідання створила Оля Селічева. Серед її найвідоміших проектів: айдентика для міжнародного аеропорту «Одеса» та зоопарку в Києві.

 Найкращий спосіб пояснити щось дітям – розказати їм історію чи казку. За допомогою історії про Петрика діти зможуть зануритися в інший досвід, якого в них ще, можливо, не було, або був, але вони тоді почувалися розгубленими. Ця книжка дає можливість опосередковано ознайомитися з тим, що всі діти різні й це нормально, що з будь-якою дитиною можна товаришувати і знаходити спільні інтереси. Вона буде важливою та корисною і для дорослих, адже найчастіше саме вони не знають, що робити і як правильно відповідати.

Юлія Абалова

Психотерапевтка

Кілька епізодів з книги

Що таке аутизм?

Діти з аутизмом зазвичай виглядають так само, як усі інші дітки, але якщо ти зустрінеш такого хлопчика чи дівчинку, то можеш зауважити деякі відмінності. Твій новий друг може погано говорити, повторювати одне й те саме слово чи дію, говорити безупинно або не говорити взагалі, вигукувати дивні звуки, плескати у долоньки, кружляти, бути надто голосним і активним або, навпаки, сидіти тихо і спокійно, не гратися з усіма. Швидше за все йому або їй буде складно дивитися на тебе і розуміти, що ти говориш. Аутизм впливає на те, як працює людський мозок і тіло. Ти не можеш заразитися аутизмом, тож не потрібно боятися, варто просто зрозуміти, що такі люди сприймають світ і все навколо не так, як ти.

Чому люди з аутизмом поводяться інакше?

Поки що ніхто не знає, чому деякі люди народжуються аутичними, а деякі ні, але вчені багато працюють над пошуком цієї відповіді. Люди з аутизмом багато що відчувають не так, як ти. Наприклад, звук іграшкової поліцейської машинки може бути для них занадто голосним, до болю у вухах, або запах, який подобається тобі може здаватися занадто їдким, твій улюблений светр занадто колючим, а освітлення в кімнаті таким яскравим, що аж болять очі. У таких випадках вони можуть заплющувати очі, прикривати вуха руками, голосно плакати або кричати, втікати. При цьому вони можуть навіть не зауважувати ті речі, що є болісними для тебе: наприклад укус бджоли, або поріз пальчика. Важливо розуміти, що це не «погана поведінка» такої дитини, а один з методів заспокоїтися після перенапруги.

Як дружити з аутичним хлопчиком чи дівчинкою?

Іноді може здаватися, що дитина з аутизмом не хоче дружити, але це не так. Він або вона такі ж діти, як усі інші, і прагнуть гратися, спілкуватися, дружити, просто роблять це трохи інакше. Варто розуміти, що усі люди дуже різні та спокійно реагувати на відмінності твого нового друга. Пам’ятай, що люди, які не вміють або не розуміють чогось, що знаєш ти, можуть знати і вміти щось, що поки невідоме тобі. Будь терплячим, повір, твій новий друг не спеціально може бути повільним або дратувати тебе. Говори короткими реченнями і роби паузи, дай йому трішки більше часу на відповідь. Приєднуйся до ігор свого друга або розкажи йому правила своєї гри. Пам’ятай, що йому або їй складно чути та розуміти, що ти говориш, і тому при нагоді використовуй картинки, коли розповідаєш про щось.

Люди дуже різні, і це нормально, якщо ти чимось відрізняєшся, тож пам’ятай, що нормально і коли хтось не такий, як ти. Але усі ми гідні дружити одне з одним, будь добрим.

 Вартість:

 «ОСНОВИ» (українською)

   друкована: 150 ₴