The Village Україна обирає найважливіші цитати з книжок, які щойно вийшли українською мовою.

Журналістка Б’янка Боскер* зовсім не розумілася на вині, вважала сомельє лише пафосними офіціантами, а єдиною реакцією її мозку на келих червоного чи білого було банальне «Ура! Я п’ю вино!». Та одного разу вона зовсім випадково зацікавилася світовими змаганнями сомельє. Відтоді почалася її подорож серед шанувальників смаків, шукачів надзвичайних пляшок, творців запахів, схиблених гедоністів і найамбітніших сомельє світу.


* Б’янка Боскер – журналістка, пише про їжу, вино, архітектуру і технології для найбільших світових видань: New Yorker Online, Atlantic, New York Times Style Magazine, Food Amp; Wine, Wall Street Journal, Guardian і New Republic. Очолювала відділ технологій у Huffington Post.

 Ви нічого не знаєте про вино? Тоді вам потрібна ця книжка. Це не посібник для вивчення, і не енциклопедія, а фантастично цікава розповідь про таємний, загадковий і неперевершений світ вина, у який потрапила головна героїня Б’янка Боскер.

Журналістка, для якої вино було просто напоєм і нічим більше, одного дня вирішила почати вивчати його і все довкола нього. Варто лише уявити, в які цікаві історії потрапляє Б’янка. Щоб розібратися у всьому цьому заплутаному різноманітті винних карт, сортів, апеласьйонів, Б’янка витрачає всі свої кошти і час.

На одному подиху прочитуєш сторінки книжки і розумієш, що щось подібне було і з тобою… Цікаво, незрозуміло, дивно, непередбачувано, шалено. Та плутанина, в яку заносить тебе вся винна гвардія, виявляється не така вже й нудна. Бо як же цікаво розумітись на напої, який може бути таким простим і складним водночас!

Виявляється, не все так просто і легко з вином. Це організм, який потребує певної температури, правильного бокала, місця зберігання та їжі. І лише той зрозуміє його, хто побачить і відчує в ньому енергію, працю та душу винороба, який його створив…

Не бійтеся помилятись, експериментувати й шукати нове, бо це так круто і весело!

Наталія Шпортько

сомельє

10 цитат з нової книги «Схиблені на вині»

Коли повідомляєш друзям і рідним, що ти залишив постійну журналістську роботу, аби сидіти вдома й пити вино, починаються занепокоєні дзвінки. Ви кажете: я збираюся загострити свої відчуття й дізнатися, із чого весь цей галас навколо вина. Вони чують: вона кидає роботу, бо п’є, і ризикує стати безпритульною. Я казала їм, що хвилюватися немає чого, це ж бо справжня професія. Я збиралася отримати роботу у винній галузі, тому була переконана, що зможу платити за оренду.

У скептичному спектрі, десь між атеїстами і тими, хто вірить у пласку Землю, є значна кількість людей, яка не вірить у можливість експертизи вина; не вірить, що сомельє можуть відчувати запах і смак краще, ніж решта, і вважає, що «все це кубло – шахраї, тож давай сюди пиво – і годі про це».

Якщо ваша мета – стати сомельє одного з найкращих ресторанів планети, навчання у юридичній школі порівняно із цим – відносно коротка й дешева прогулянка парком.

Давати пляшки людям, які неготові або не оцінять їх, було не краще, ніж вилити їх в унітаз. Це було святотатство. Але в правильних вустах відбудеться дещо дивовижне. Ось чому інколи сомельє зменшували націнку на вино для певних клієнтів. Вони краще отримають менше, але знатимуть, що це вино вип’є людина, яка його оцінить.

Склярі певні, що форма келиха підкреслює у вині певні присмаки і текстури, а інколи нібито навіть контролює, де воно потрапляє на язик або скільки повітря сягає його поверхні.

Коли вино просто подобається – це обов’язкова, але недостатня умова для задоволення. Вино-нокаут вимагає часу на сприйняття. Його важко розкусити відразу. Воно оселить у вашій голові питання або перенесе вас в інше місце. Звідки воно? Чи це соснові голки? Як його виробляють? Чому я раптом засумував за своєю дівчиною з коледжу й нашими прогулянками в гаю? Келих розкриває потенціал повністю, коли залишає вам історію.

Я ніколи не повинна наливати гостям так, щоб вони бачили тильний бік руки, а натомість маю завжди показувати їм відкриту долоню. Чому?

– Це біблейський жест, – наполягав Морган. – Він означає довіру. Ти не показуєш тильного боку руки, бо нічого від них не приховуєш.

Усе почало набувати сенсу. Ходіння за годинниковою стрілкою не дає працівникам зіштовхнутися. Підставка на столі дає офіціантам знати, що пляшку вже замовлено. Використання підставки запобігає скочуванню крапель на скатертину. Підставки для корків – краплям від вологих корків, які люблять розглядати деякі гості, щоб дізнатися, як витримувалась пляшка. (Крихкий чи вологий корок може означати, що всередину просочився кисень і зіпсував вино). Келихи ставлять праворуч, бо більшість людей – правші. Не можна торкатися нічого, крім стебла келиха, бо інакше залишаться відбитки пальців, і ви нагрієте скляну чашу, у якій буде вино. Сомельє витирають горлечко пляшки до і після того, як витягнуть корок, лише для переконання в тому, що цвіль і сміття із зовнішньої сторони пляшки не забруднять вино. Вони витирають донечко пляшки, яка лежала в льоді, щоб на гостя не крапнула вода. Вони кладуть старі вина у спеціальний кошик, щоб підтримувати пляшки у тому самому положенні, у якому ті зберігалися, і не струшувати осад, який може потрапити в чийсь келих. Після декантування свічку тушать, а не задувають, щоб дим не зіпсував аромат вина.

Я бачила, як цілком дорослі люди сахалися вина й кривили обличчя, як малюки, яких просять з’їсти броколі. Це правда, що смак і запах – найбільш нав’язливі й інтимні чуття. Ми впускаємо щось у середину себе.

Найдорожчу пляшку вина в історії було продано у 2010 році за 304 375 доларів. Можна було б купити будинок, повністю оплатити дві вищі освіти або придбати п’ять позашляховиків порше за гроші, витрачені на Шато Шеваль Блан 1947 року, яке, хоч його й називають «самою досконалістю», врешті-решт перетравиться і перетвориться на надзвичайно дорогу сечу.

 Вартість:

 «Наш формат» (українською)

   друкована: 180 ₴