Приготувати вдалі млинці не завжди буває легко, особливо якщо робити це на око, як вчили у дитинстві. Ми попросили шеф-кухарку Олену Нікіфорову розповісти, чи потрібно змащувати сковорідку олією, та попросили поділитися своїм рецептом тонких млинців.

Олена Нікіфорова

шеф-кухарка


Яку сковорідку обрати?

Щоб отримати ідеальні млинці, по-перше, потрібна хороша сковорідка. Звичайно, я рекомендую купувати таку, що спеціально призначена для смаження млинців, їх у магазинах дуже багато. Як правило, у сковорідок для млинців невисокі бортики та хороше антипригарне покриття. Якщо є чавунна сковорідка, вона також підійде для приготування млинців.

Тісто має настоятися?

Усе залежить від того, які млинці ви збираєтеся готувати, точніше, на чому замішуєте тісто, оскільки рецепти бувають різні. Наприклад, млинці на теплому молоці та воді мають настоятися 20-30 хвилин. Є рецепт млинців, які замішуються на кип’ятку, тоді тісто готове відразу.

Чи потрібно змащувати сковорідку олією?

Олію краще додавати до готового тіста, в момент перед випіканням млинців: коли тісто «підійшло», в нього можна влити 30-50 мілілітрів олії. Це дає еластичність млинцю, також він не вийде сухим та буде легко зніматися зі сковорідки. Щоб вони були смачні та м’які, рекомендую кожний спечений млинець змащувати маслом – і так шар за шаром, викладаючи їх стосом.

Як зробити млинець ажурним?

Щоб млинець був ажурним, сковорідку потрібно змастити салом. Треба взяти шматок сала, вмочити його в олію та змастити розпечену сковорідку, після чого можна виливати тонкий млинець.

 Рецепт млинців

Інгредієнти:

• Молоко – 500 мл

• Вода – 500 мл

• Сметана – 225 г

• Яйце – 5 шт.

• Цукор – 3 ст. л.

• Сіль – 1 ч. л.

• Борошно – 500 г

• Олія – 25 г


Спосіб приготування:

Змішати сметану з яйцями. Додати борошно, сіль і цукор. Ретельно перемішати, щоб не було грудочок. Додати олію та ще раз перемішати. Порціями влити воду, ретельно перемішуючи, щоб отримати тісто для млинців потрібної консистенції. Дати тісту настоятися 20 хвилин. Смажити тонкі млинці на розпеченій сковорідці з двох боків.

ТЕКСТ: Лєна Кончаловська

Фото: Monika Grabkowska / UnsplashMonika Grabkowska / Unsplash.