Здається, після закінчення карантину ми всі опануємо нові навички й професії. Наприклад, навчимося готувати улюблене лате на мигдалевому, як у кав’ярні. Чи навіть підемо далі й опануємо мистецтво домашнього колд-брю. Тим паче, що все необхідне знайдеться на кухні практично в кожного з нас.

Ми разом з брендом Alpro склали прості відеоінструкції, як приготувати чотири напої в домашніх умовах.

Мигдалеве лате

Нам знадобиться:

12 г меленої кави

50 мл води

200 мл мигдалевого напою Alpro

• мока

• пітчер

• вінчик для взбивання

Лате – ідеальний кавовий напій для всіх, хто любить кремові смаки. Стандартний об’єм лате – це 300 мл, де кавова частина складає 30 мл. Решта напою – обов’язково тепле, взбите в пінку молоко або рослинний напій.

У домашніх умовах кавову основу для напою можна приготувати в джезві, гейзерній кавоварці чи френч-пресі. Взбити пінку можна за допомогою домашнього вспінювача або скористатися френч пресом чи вінчиком. У такому випадку пінка буде не такою однорідною, та це не зіпсує смак напою.

Для приготування лате чудово підходять горіхові напої, наприклад, на основі мигдалю. Адже мигдаль робить каву більш ароматною. І невеликий секрет від бариста щодо пінки: після збивання молока чи рослинного напою легенько постукайте пітчером чи кружкою з пінкою об стіл. Це допоможе прибрати великі бульбашки

Олександр Беницький,

чемпіон України з приготування кави й власник Custom Coffee School

Кокосове колд-брю

Нам знадобиться:

100 г меленої кави

 600 мл води

 100 мл кокосового напою Alpro

• скляна ємність

• сито

Колд-брю з льодом одразу створює картинку спекотного літа в місті. То чому б не спробувати відтворити атмосферу вдома – приготувати напій не так важко, як здається на перший погляд.

Колд-брю – це кава, приготована методом холодного заварювання. Для цього мелену каву заливають холодною водою й залишають на 24 години в холодильнику. Підійде будь-яка ємність, що є вдома: від заварника до скляної баночки. Готовий екстракт варто відділити від гущі, пропустивши крізь сито, паперовий фільтр чи звичайну марлю.

Колд-брю особливо розкриває смак кавових зерен: напій виходить не таким кислотним, у ньому краще відчувається солодкість кавового зерна. Для домашнього колд-брю найкраще підходить кава, обсмажена під еспресо, але не дуже темна.

Готовий колд-брю концентрат можна підігрівати, розводити холодним з водою, молоком, рослинними напоями чи тоніками в пропорції 1:1. Можна навіть додавати до коктейлів. Колд-брю добре смакує з кокосовим напоєм, що має освіжний смак

Олександр Беницький,

чемпіон України з приготування кави й власник Custom Coffee School

Мигдалеве какао

Нам знадобиться:

10 г какао

50 мл води

200 мл мигдалевого напою Alpro

• пітчер

• вінчик для взбивання

Какао – напій без вікових обмежень. Спробуйте приготувати вдома зігрівальний напій так, як це роблять бариста в кав’ярнях. Для цього важливо добре розчинити какао у воді й взбити молоко чи рослинний напій до кремової пінки. З усім цим добре впорається домашній вспінювач молока або ж вінчик і ваша наполегливість.

За основу для какао раджу обирати несолодкий какао-порошок. Додавайте цукор уже після того, як додасте збите молоко до какао, адже різні рослинні напої мають свій рівень солодкості. До шоколадного смаку какао добре пасує рослинний напій на основі мигдалю. А ще зверніть увагу, що густу пінку «як у кав’ярні» можна взбити навіть у холодному напої чи молоці за допомогою френч-преса або електричного вінчика

Олександр Беницький,

чемпіон України з приготування кави й власник Custom Coffee School

Кокосове матча-лате

Нам знадобиться:

2 г чаю матча

 30 мл води

 200 мл кокосового напою Alpro

• керамічна чаша

• вінчик для збивання

Матча – це японський зелений чай, який перемелюють у пудру на кам’яних жорнах. Вважається, що матча багате на антиоксиданти та є справжнім суперфудом, що додає енергії не гірше кави. Рецепт матча-лате схожий за принципом на кавовий напій, лише в основі – заварене в гарячій воді матча.

Приготування матча-лате вдома можна перетворити на ритуал. Для цього знадобляться керамічна чаша чаван, бамбуковий вінчик часен і бамбукова мірна ложечка чашаку. Проте можна обійтися гарним настроєм, невеликою мисочкою й звичайним вінчиком, яким можна приготувати матча та збити молоко чи рослинний напій.

Для цього напою важливо взяти якісний чай матча. Він має бути яскраво-зеленого кольору й мати свіжий запах молодих листочків. Для рецепту матча лате я раджу обирати кокосовий напій, який не перебиває ніжний смак чаю матча. А ще ніколи не заварюйте матча у воді вище 80 градусів

Олександр Беницький,

чемпіон України з приготування кави й власник Custom Coffee School

Мигдалеве лате

Кокосове колд-брю

Мигдалеве какао

Кокосове матча-лате

Alpro For Professionals

Напої на рослинній основі – це можливість поексперементувати зі смаками й потурбуватися про своє здоров’я. Вони також підходять для людей, які страждають на алергію, непереносимість лактози або молочного білку.

Лінійка продукції Alpro For Professionals* чудово підходить для роботи бариста й поціновувачів кави. Alpro For Professionals спеціально розробили для створення еластичної структури пінки й лате-арту. А завдяки натуральній солодкості рослинних напоїв від Alpro можна не використовувати додаткові сиропи чи ароматизатори.

На відміну від звичайного молока, напій на рослинній основі не потребує сильного нагрівання. Наприклад, 60 °C оптимальні для мигдалевого напою For Professionals*. А для соєвого й кокосового напоїв For Professionals найкраще підходить температура в 65 °C.

Експериментуйте з рецептами!

* For Professionals – Для професіоналів

Матерiал пiдготовлений за пiдтримки

logo