Ще кілька століть тому щоденний раціон людини складався з грубої та простої їжі, головним завдання якої було вгамувати голод та забезпечити організм енергією. Сьогодні ж ми можемо готувати вдома страви будь-якої складності, купувати екзотичні інгредієнти та цінувати їжу за її смак і користь.

Втім перед харчовою промисловістю сьогодні стоїть чимало викликів: глобальне потепління, голод у бідних країнах і проблема зайвої ваги у розвинених державах. Диктує свої правила і покоління міленіалів, яке піклується про власний раціон, розуміючи вплив їжі на здоров’я, продуктивність і настрій.

Разом з брендом Alpro ми дослідили, як змінюється наш продуктовий кошик уже сьогодні і що ми будемо їсти на обід за 10 років.

Оберіть продукт з майбутнього:

Штучне м’ясо та м’ясо рослинного походження

Чому: вирощування м’яса в лабораторіях – це до 45% менше енерговитрат, на 99% менше експлуатації земельних ресурсів, на 82-96% менше використання води та на 78-96% менше парникових газів.

Техніка тканинної інженерії не нова, а перші напрацювання з виготовлення м’яса у пробірці були зроблені NASA ще в 90-х. Тоді штучне м’ясо намагалися створити з клітин індички, а за кілька років з тканин риби вдалося отримати риб’яче філе.

Сьогодні ж десятки компаній по всьому світу намагаються замінити ферми на лабораторії. Так стартап Just із Сан-Франциско торік представив повноцінне м’ясо, створене з курячого пера, смак, запах і поживні властивості якого не відрізняються від справжнього. Це м’ясо не є генетично модифікованим, для його створення потрібні біореактор, білок для розмноження клітин та дві доби.

І з кінця 2018-го така курка вже є в меню кількох закладів.

Вже цього року світові гіганти фастфуду, як-от McDonalds, KFC та Burger King, вперше додали у своє меню вегетаріанські страви із замінниками м’яса.

Аналогічні напрацювання є з м’ясом риби та морепродуктами. New Wave Foods займається синтезуванням креветок з червоних водоростей, які не містять алергенів та антибіотиків і не шкодять світовому океану.

Івета Делікатна

Футурологиня, посолка Університету сингулярності в Україні 2011-2016

«Що нас чекає у майбутньому? Більше овочів, менше м’яса, нові смаки звичних страв, домашня локальна їжа, тренд на вітаміни, роботизована доставка та нові умови зберігання продуктів.

Якщо говорити про холодильник жителів розвинених країн, доходи яких вищі від середнього рівня, то в ньому не буде м’яса, зовсім не буде ковбас і сосисок. Якщо коротко, він буде схожий на холодильник сучасного ЗСЖ-ника, яких наразі меншість на планеті, але їх ставатиме тільки більше».

Дар’я Лосєва

Co-owner/CEO компанії
Myhelix, популяризаторка науки, вчена

«Люди все частіше замислюються не лише над тим, що приготувати на вечерю, а і як ця вечеря вплине на екологію. Збереження природних ресурсів, зменшення енергозатрат і викидівㄧ усе це спонукатиме шукати інноваційні рішення у харчуванні. Популярними ставатимуть тренди, що стимулюють зменшення вживання тварин у їжу: усі різновиди вегетаріанства, вживання білка комах, спроби створити штучне м’ясо. Здорове харчування перестане бути трендом, а просто увійде в повсякденність».

Яйця та молочна продукція нетваринного походження

Чому: все більше людей переходить на рослинну альтернативу молока не лише задля збереження довкілля та з етичних міркувань, а й переосмислюючи вплив лактози на організм і травлення.

Продукти виключно рослинного походження – ще одна тенденція майбутнього, покликана зберегти довкілля. Соєві, мигдалеві, кокосові напої, продукти з насіння льону, коноплі та інших рослин уже сьогодні можна знайти на полицях багатьох крамниць, у складі корисних десертів та випічки і в меню закладів харчування. Тож клієнти можуть обирати улюблений вид рослинного напою.

Інший метод розробки молочної продукції нетваринного походження – додавання білка із ДНК корови до рослинних жирів. Подібним виробництвом американські біоінженери Perfectdayfoods вже сьогодні створюють і продають пломбір, молоко, йогурти, м’які та тверді сири. Вони не містять холестерину, антибіотиків, стероїдів та лактози.

На сьогодні близько 9% молочних продуктів у США – рослинного походження.

Рослинні білки, генетично ідентичні яєчним, – розробка, яка вже змінює індустрію. Рідина Egg – суміш рослинних компонентів (боби мунг, соя, пюре цибулі та ін.), потрапляючи на сковорідку, перетворюється на справжній омлет, смак якого не відрізнити від яєчного. В продажу є також чимало сухих яєчних сумішей, майонез із рослинних яєць та вегетаріанські яйця від FollowYourHeart.

Дар’я Лосєва

Co-owner/CEO компанії Myhelix, популяризаторка науки, вчена

«Питання екологічності сільськогосподарської продукції порушують у всьому світі та гаряче про це дискутують. У майбутньому люди та держави будуть заохочувати зберігати екосистеми. В останньому звіті Римського клубу на цьому зосередили велику увагу, а учасники клубу закликають країни переходити від агроіндустріального сільського господарства до фермерства, оскільки перше нераціонально використовує ресурси та виснажує землі».

Водорості

Чому: водорості – майбутній суперфуд, який містить велику кількість білків, вуглеводів та жирів і зможе розв’язати проблему нестачі продовольства для жителів бідних країн.

Водорості як прісноводні, так і океанічні, містять у собі багато клітковини, білка, вуглеводів, а також полінасичені жирні кислоти («корисні жири»). Вони можуть стати їжею і для людей, і для тварин. А те, що водорості ростуть під водою, є великою перевагою, враховуючи дефіцит землі та питної води на суші. Цей продукт давно є одним з ключових у кількох країнах Азії, зокрема в Японії вже існують великі господарства з виготовлення водоростей.

Постійне зростання населення Землі та голод у нерозвинених країнах є однією з глобальних проблем сьогодення та однією з головних причин смертності на планеті. Вирішити її зможе поява доступних продуктів з високою енергетичною цінністю.

Дар’я Лосєва

Co-owner/CEO компанії Myhelix, популяризаторка науки, вчена

«Особливо популярними будуть суперфудиㄧ продукти, у складі яких багато корисних речовин. Ефективність харчування стане мейнстримом, і людина буде чітко розуміти, що і навіщо вона їсть. Тож це буде стримувати надмірне споживання».

Комахи

Чому: економія часу та ресурсів. Розведення комах значно ощадливіше за виробництво м’яса.

Як і водорості, комахи є джерелом поживної їжі, яке містить багато нежирного білка, вітамінів та мінеральних речовин. Учені неодноразово наголошують на екологічності та економічності їх розведення, адже 10 кілограмів корму, які дають змогу отримати лише кілограм яловичини чи три кілограми свинини, достатньо, аби отримати дев’ять кілограмів комах. Борошно, молоко, макарони й крупи з комах за 10 років зможуть стати звичною для нас їжею, а їх частка альтернативного білка у світовому ринку може становити до 25% відсотків.

Комашині ферми вже є у Британії, Франції, Нідерландах, Швеції та інших країнах Європи. Essento – швейцарський стартап, який розробляє бургери з комах. Їхні кульки з жуків нагадують фалафелі й насичені всіма необхідними білками, вітамінами та поживними речовинами.

Сойлент

Чому: корисна альтернатива фастфуду, яка здатна боротися з проблемами зайвої ваги та ожирінням серед населення планети й похідних від них серцево-судинними захворюваннями та діабетом.

Сойлент – продукт з лабораторії, покликаний зекономити витрати часу на приготування чи пошук їжі. Це штучно створена харчова суміш у вигляді порошку, який розчиняється у воді та утворює напій. До його складу входять корисні речовини (вуглеводи, білки, амінокислоти, вітаміни, жири тощо), які людина потребує впродовж дня для нормальної життєдіяльності. Сойлент виготовляють з сої та чечевиці. 

Soylent у продажі з 2014 року, і на сьогодні існують аналоги продукту від інших виробників, розробники яких прагнуть замінити сумішшю традиційну їжу в повсякденному житті людей.

Філософія напою та його споживачів: «Навіщо їсти невідомо що, де і як приготовлене, якщо можна споживати гарантовано корисну та поживну їжу, де все прораховано до дрібниць».

Таким чином напій допомагає не лише уникати шкідливих складників (цукор, сіль, трансжири, барвники, стабілізатори тощо, які притаманні фастфуду), а й стежити за вагою та може сприяти в боротьбі з голодом на планеті.

Дар’я Лосєва

Co-owner/CEO компанії Myhelix, популяризаторка науки, вчена

«Почне набувати більшої популярності персональна рідка їжа, яка буде розроблена з урахуванням індивідуальних особливостей та необхідних конкретному індивіду мікроелементів та нутрієнтів. Її продаватимуть у вигляді порошку, до якого треба буде додати лише воду, або у вигляді готового шейку. Поки що такі порошки не можуть повністю замінити раціон, але стануть повноцінною альтернативою одному-двом прийомам їжі».

Індивідуальне харчування, засноване на ДНК-дослідженнях

Чому: індивідуальний раціон харчування запобігає захворюванням

Дослідження генів ДНК сьогодні зробили можливим не лише вивчення походження складних хвороб, а й проблем засвоєння їжі, метаболізму та сприйняття організмом її компонентів. Нутріогеноміка – наука, яка поєднує генетику та нутриціологію (науку про їжу та харчування), сьогодні займається розробками схем персонального харчування людини на основі її ДНК-даних. Разом з технологіями вони допоможуть впровадити потрібний людині раціон у повсякденне життя. Так додатки на смартфоні та інших персональних гаджетах зможуть підказувати, які товари або страви людина повинна обрати в той чи інший день та час у магазинах чи закладах харчування.

Habit – каліфорнійський стартап, основою якого і є нутріогеноміка. Маючи у своєму додатку ДНК-аналізи користувача, відомості про його вік, вагу та зріст, а також аналізи після проходження певних клінічних досліджень, які виявляють вплив певних продуктів на метаболізм людини, він створює індивідуальне меню для харчування.

Дар’я Лосєва

Co-owner/CEO компанії
Myhelix, популяризаторка науки, вчена

«Молодь буде стежити за показниками власного здоров’я (результатами аналізу крові та ДНК-тестів), фіксувати ефективність харчування в мобільних додатках, а також дотримуватися лише дієт, що мають потужний науковий бекграунд (такі як MIND-дієта для здорового мозку, середземноморська для здорового серця та дієта з низьким глікемічним індексом для профілактики діабету)».

Івета Делікатна

Футурологиня, посолка Університету сингулярності
в Україні 2011-2016

«Уже сьогодні глобальні корпорації розробляють продукти за типом геному. Далі цей тренд стане мейнстримом: полиці в крамницях за генотипом, все онлайн, можливості складання замовлень персональної дієти, наявність помідорів не за сортом чи типом, а за номерами R1C1 чи H2R3».

Гаджети для здорового харчування

Чому: сприяє визначенню складу продукції та виявленню алергічних чи шкідливих речовин.

На зміну звичайним столовим приборам і посуду в майбутньому прийдуть їхні «розумні» аналоги та харчові гаджети, які також допомагатимуть нам вести здоровий спосіб життя та уважно стежити за складом продукції.

Tellspeck – революційний гаджет у питаннях безпеки харчування, який миттю сканує будь-яку їжу та подає аналіз її складу. За лічені секунди пристрій відсилає на смартфон відомості про калорійність продукту, наявність жирів, білків, вуглеводів, цукру, алергенів та шкідливих домішок. Аналогічно працює й сенсор SCIO, який, окрім їжі, аналізує пігулки.

Nima – пристрій-сканер, який визначає у стравах вміст глютену; «розумна» виделка HAPIfork стежить за швидкістю харчування, аби всі продукти могли як слід засвоїтись; чашка Pryme Vessyl може визначити склад будь-якої рідини, що до неї потрапляє, а вбудовані датчики стежать, скільки рідини людина випиває за день, і нагадують, якщо ця кількість є недостатньою. Усі ці пристрої вже сьогодні є у продажу, однак їхня вартість наразі є недоступною для більшості мешканців планети.

Івета Длікатна

Футурологиня, посолка Університету сингулярності в Україні 2011-2016

«Розмірковуючи про майбутнє їжі, важливо думати і про її збереження, обробку, оцінку та доставку. Наступною віхою стануть нанохолодильники. Їжа перетвориться на набори інгредієнтів, які нанохолодильник або нанофабрика будуть збирати як завгодно та у що завгодно. Гадаю, що холодильник стане панеллю з кнопками, де можна обирати страви із заданими параметрами. А нанофабрика буде їх збирати із завчасно обраних вами інгредієнтів. Не факт, що салат буде схожим на салат, він може перетворитися на пігулку чи яблуко».

1980 рік. Компанія Alpro у бельгійському місті Вевельгем однією з перших у світі почала виробляти соєві напої.

Продукція Alpro містить велику кількість клітковини, вітамінів та мінералів, а для її виробництва використовують вдвічі менші площі землі та в 4 рази менше води порівняно з виробництвом молока тваринного походження.

Наразі, в Україні представлені лінійки різноманітних напоїв Alpro – соєвих, кокосових, мигдальних, рисових та вівсяних, а також, десертів та рослинних альтернатив йогурту.

Команда Alpro працює, щоб надавати вам можливість обирати для себе найкраще з харчових продуктів – для здоров’я кожного та з турботою про нашу планету.

Матеріал підготовлено за підтримки