У магазинах та на ринках уже з’явилися сезонні овочі та фрукти. Один із головних героїв осінньої кухні – гарбуз. Розповідаємо, що незвичайного з нього можна приготувати вдома.

 Запечений гарбуз, хумус із гарбуза та волоські горіхи


Інгредієнти:

•  Хумус із гарбузового пюре – 110 г

• Гарбуз – 160 г

• Приправа – 1 г

• Сіль – 1г

• Оливкова олія – 5 г

• Горіх грецький – 5 г

Для заправки:

• Оливкова олія – 10 г

• Сік лайма – 10 г

• Соус рисовий (мирин) – 10 г

Для приготування хумусу:

• Нут – 400 г

• Гарбузове пюре – 320 г

• Оливкова олія – 1 ст. л.

• Кунжутна паста – 2 ст. л.

• Сік лимонний – 2 ст. л.

• Мускатний горіх – 0,5 щіпки

• Куркума – 1 щіпка


Спосіб приготування:

Гарбузове пюре, відварений нут і кунжутну пасту помістити в чашу блендера та подрібнити в однорідну масу. Додати сіль, прянощі, лимонний сік та оливкову олію. Перемішати.

Гарбуз попередньо запекти з оливковою олією та приправами, заправити соусом, змішавши всі інгредієнти. На тарілку викласти готовий хумус, зверху помістити запечений гарбуз і перед подачею прикрасити волоськими горіхами.

 Гарбузове смузі


Інгредієнти:

• Гарбуз – 200 г

• Мигдальне молоко – 100 г

• Насіння льону – 1 ч. л.

• Квітковий мед – 2 ч. л.


Спосіб приготування:

Гарбуз запекти в духовці 20-30 хвилин за температури 200 градусів. Готовий гарбуз збити в блендері з мигдальним молоком, медом і насінням льону. Прикрасити шматочками гарбуза та насінням.

 Запечений гарбуз з кіноа


Інгредієнти:

• Гарбуз – 300 г

• Куркума – 5 г

• Карі – 5 г

• Коріандр – 3 г

• Асафетида – 1 г

• Оливкова олія – 20 г

• Гімалайська сіль – 5 г

• Чебрець свіжий – кілька гілочок

• Кіноа – 1 склянка

• Зелень/мікс салату


Спосіб приготування:

Нарізати гарбуз кубиками розміром сантиметр. Змішати зі спеціями та оливковою олією, додати свіжий чебрець і запікати в духовці 15-20 хвилин за температури 180 градусів. Тим часом промити кіноа, залити водою та почати варити. Щойно вода закипить, зменшіть вогонь до мінімуму, накрийте кришкою та варіть 20 хвилин. У тарілки викладіть печений ароматний гарбуз, готове кіноа та листя салату, все полийте оливковою олією.


ТЕКСТ: Лєна Кончаловська

Фото: 2 – James Loew / flickr.