У райдерах музикантів світового рівня стало нормою вказувати «веганське/вегетаріанське харчування»: Ентоні  Кідіс з RHCP, Moby, Джарет Лето і весь склад 30 seconds to Mars, Адель, Пол Маккартні, The Architects, Prodigy, Оззі Озборн, Стінг та багато інших.

ТЕКСТ: Інна Тесленко

Ілюстрація: Анна Шакун

The Village Україна разом з фестивалем веганської культури Kyiv Vegan Boom розпитав українских музикантів, як відмова від м'яса та інших продуктів тваринного походження вплинуло на їхнє життя і творчість.

ОЛЕКСАНДР ПОЛОЖИНСЬКИЙ

Тартак / Був’є

Лідер гурту «Тартак» і проекту «Був’є», народився і мешкає у Луцьку. У вільний час віддає перевагу активному відпочинку, займається сноубординґом та грає у футбол.


Я завжди любив тварин. Мені важко було бачити їхні очі, коли їх везли на м'ясокомбінат повз наш будинок. У якийсь момент життя я зрозумів, що не хочу їсти м'ясо. Тоді ця тема не була модною і поширеною, тому я перебував у полоні певних стереотипів суспільства - таких, як «жити без м'яса неможливо» і «їсти без м'яса дорого». Та потім якось з'ясувалося, що жити без м'яса можна і це не так вже й дорого. Мені пощастило: так склалися обставини, що я потрапив у ситуацію, в якій не їв м'яса впродовж двох місяців. Це був  експеримент, який мені сподобався і, мабуть, тому затягнувся вже на понад 20 років. Здається, це був правильний вибір і поки я не мав жодного приводу пошкодувати про нього. Водночас я свого вибору не нав'язую іншим людям як єдино правильний. До цього кожен має прийти сам, але я не буду проти, якщо до цього надихне мій приклад.


САША КОЛЬЦОВА

Вокалістка та авторка пісень гурту «Крихітка», член правління Суспільного мовлення

Фронтвумен гурту «Крихітка» Олександра Кольцова (псевдонім – Каша Сальцова), журналіст, ініціатор екологічної програми зі скорочення споживання пластику, відносить себе до послідовників straight edge.


Тварин шкода, звісно, а людей ще більше шкода. Вироблене в індустріальних умовах м'ясо – це м’ясо тварин, яких годують кормом, що містить невідомо що та які утримуються в поганих умовах. Таке м'ясо не є тією їжею, яку можна вживати тричі на день, перед тим ще й засмаживши. Організм сам каже, що йому треба. Я не фанатик, тому вважаю, що раціон - це діалог. Треба будувати діалог з власним тілом, слухати його. Поки що років 15 обходжуся без м'яса - усі життєві показники в нормі. Планую далі вчиняти так само, якщо не буде інших рекомендацій від лікарів.


АНАТОЛІЙ ТОПОЛЬСЬКИЙ

Dj Tapolsky

Український діджей, грає drum-n-bass. У 2015-2016 року служив в АТО мінометником.


Не їм м’яса вже вісім років. Ніколи особливо і раніше не любив, проте не задумувався про це. А потім задумався і припинив їсти. І почуваюсь чудово, бадьорість духу зашкалює.


Катя Chilly

Katya Chilly Group

Українська співачка, музикантка і композиторка, випустила чотири альбоми. У 2017-му взяла участь в популярному вокальному шоу «Голос країни», де заспівала пісню «Світлиця». Під час 4-го фестивалю Kyiv Vegan Boom розповіла про свій шлях:


Мій свідомий шлях розпочався з інструментів голодування. Після першого 7-денного голодування я позбавилася всіх хронічних захворювань. Швидкість думки підвищилась, чистота сприйняття покращилася. Ще декілька речей мали на мене великий вплив: потік Крішни просвітницькі лекціі на основі священних писань та принципів ненасилля (ахімса), зустріч з Голтісом( ортодоксальний православний, автор методики «Зцілюючий імпульс»), зустріч з йогіном, що має парампару на передачу знання вживання повітря як їжі (Сатьяван, потік Шиви), лекціі Марви Оганян та Дмитра Лапшинова, народження дитини.

Що я можу зробити? От наприклад, як побороти ракову клітину? Підвищувати імунітет. З огляду на це, можливо, моя єдина відповідальність – це бути здоровою клітиною в організмі. Це велика робота – бути здоровою клітиною в хворому організмі.


Лефт

BRUTTO

Гітарист BRUTTO Денис Мельник (Лефт) народився в Одесі, має диплом про вищу освіту з економічних дисциплін та вважає веганство частиною волелюбних і нон-конформістських ідей, які є невід’ємною частиною панк-рок культури


Веганом я став у 2008 році. До того я був вегетаріанцем тонну років, намагався купувати косметику та побутову хімію, яку не тестували на тваринах, і завжди сприймав веганство як наступний крок, який я колись зроблю.

Одного дня я просто усвідомив, що стою на місці, викреслив залишки «невеганського» способу життя і пішов далі. Для мене це рішення ніколи не було пов’язано з раціоном. Це політичний вибір у світі злості, агресії та байдужості.

Веганство не відображається на моєму житті, адже воно є його частиною.


Павло Вишебаба

One Planet Orchestra

Веган-активіст, співзасновник зоозахисної ГО «Єдина Планета», лідер One Planet Orchestra, в арсеналі якого є композиції про захист довкілля й звільнення тварин.


Такі зміни рідко відбуваються одномоментно, я став на шлях веганства 4 роки тому і це результат довгого усвідомлення власної ролі у світі. На планеті я лише гість, не господар. Я не маю влади над чужим життям і не маю права відбирати його через те, що у мене розігрався апетит. Я безмежно люблю свободу, та не лише свою власну - я щасливий, коли мене оточують вільні істоти. І водночас відчуваю глибокий сум, коли позбавляють життя і свободи істот, у яких так само як у людей,  б'ється серце, мигають очі, тепле дихання, які були дітьми і у яких могли з'явитися діти. Наше покоління має почати класти цьому край. І перший крок - власним прикладом демонструвати, що можна легко жити життям у повазі до планети і всіх її мешканців.


Анастасія Осипенко

НастяЗникає

Вокалістка, гітаристка та авторка пісень Анастасія Осипенко. Є засновницею та лідеркою гурту НастяЗникає.


Стала веганом 4 роки тому. Складно сказати, що стало конкретним поштовхом. Просто саме тоді всі причини випнулись назовні так, що більше не можна було їх ігнорувати. Відтоді живу з переконанням, що людині треба якомога менше втручатись у життєдіяльність тварин і треба потихеньку скидати із себе корону. Веганізм стосується не тільки їжі, звісно: якщо можна мінімізувати свій негативний вплив, то чому цього не зробити?


Марі Чеба

Mari Cheba

Солістка і авторка пісень гурту Mari Cheba. Вокальні здібності українки оцінила світова музична індустрія: дівчина стала володаркою звання «кращий жіночий вокал» за версією Trip Hop Nation серед виконавиць з Америки і країн Європи.


Я вже 1,5 роки не їм м’яса і не використовую речі та косметику, які тестували на тваринах. Взагалі це було внутрішнє бажання бути сучасною людиною, бути еко-свідомою. Це внутрішній потяг, адже я вже вивчала питання екологічного стану нашої планети.

Одного разу на фестивалі я спробувала веганську їжу і мені це сподобалося. Для мене перехід на інший раціон був легким, адже з дитинства не дуже м’ясоїдна була. Це просто була звичка, нав’язана суспільством.

Зараз я намагаюсь ні на кого не впливати, не нав’язувати та не принижувати. Я хочу проявляти себе як людина миролюбива. Щодо творчості, то скажу, що це дійсно вплинуло на мою музику. Я стала  більш позитивно мислити і намагаюсь вийти в позитивну музику.


Світлини: 1 - БУГ; 2 - Цензор.нет; 3 - Update; 4 - ХочУ; 5 - Вконтакте; 6 - Biggggidea; 7 - BeautyHub; 8 - Best Music.