Чи повернуть у McDonald’s сніданки й салати? Редакція The Village Україна розповідає про, що говорили на першій пресконференції McDonald’s із початку повномасштабного вторгнення.

ЩО ПО МЕНЮ?

Зараз у продукції McDonalds 60% локальних інгредієнтів (до повномасштабного вторгення було 70%). Зокрема, соуси «Чумак» замінили на польський аналог після того, як однойменний завод потрапив в окупацію. Однак зараз соуси знову почали виготовляти в Україні на виробництві «Асканія пак».

Булки продовжують виробляти в Дніпрі. Також Козятинський завод з вироблення біфштексів відновив роботу одночасно з McDonald’s в Україні. McDonald’s повертає салат для бургерів, який вирощували в селищі Макарів Київської області. На певний час його замінили аналогічним продуктом із Польщі.

Зараз у ресторанах McDonald’s в Україні немає сніданків і салатів, оскільки для їх подачі у ресторані лімітований час, а якщо на час приготування припадає тривога, то всі продукти доводиться списати.

В Україні більше, ніж в інших країнах споживають рибний бургер (філе-о-фіш). Водночас вегетаріанських бургерів в Україні поки не буде через брак споживання. Дослідження McDonald’s показують, що значна кількість відвідувачів любить курку, тому скоро планують запускати нові курячі бургери.

ЯКІ НОВОВВЕДЕННЯ ПЛАНУЮТЬ?

McDonald’s хоче запустити в Україні застосунок, де можна буде оформювати замовлення й безконтактно оплачувати.

У компанії влаштували понад 200 працівників з порушеннями слуху  ще до повномасштабного вторгнення. А також понад 300 працівників компанії пройшли тренінги з комфортної взаємодії з ветеранами.

Мережа ресторанів також скорочує використання пластику й «утілює ініціативи з відповідального використання ресурсів». Зокрема, використовують холодильне обладнання без фреону, систему рекуперації повітря, теплові насоси для нагрівання води.

Вартість логістики зросла втричі, оскільки багато постачаннь було з Польщі, які зараз возять в об’їзд через румунський кордон. Ціни поки не планують підвищувати. Загалом підвищення цін залежить від інфляції, коли реагує весь ринок.

Зараз McDonald’s відновив роботу на 70%: як порівняти з довоєнним періодом, він обслуговує сім мільйонів клієнтів на місяць. Наразі мережа налічує девʼять тисяч працівників, яких до повномасштабного вторгення було десять тисяч. У 2024 році планують створити 1500 нових робочих місць.

ДЕ ЧЕКАТИ НА ВІДКРИТТЯ MCDONALD’S?

У серпні 2022 року мережа McDonald’s обʼєднала ринки України, Чехії й Словаччини в один регіон за розміром і принципом стратегії. Наразі ринок налічує 281 ресторан, серед яких 16 закладів в Україні залишаються зачиненими і їх фізично неможливо відновити.

Зараз в Україні працює 101 ресторан, серед яких десять нових. Зокрема, відкрили ресторани McDonald’s на трасі Київ – Чоп поруч із Житомиром, поблизу Олександрії, а також у Яремче, заклад спершу розглядали як сезонний, але через кількість відвідувачів він працює постійно.

Також відкрили перший заклад McDonald’s у Кропивницькому. У 2024 році планують відкрити перші ресторани в Закарпатській і Чернівецькій області. Загалом до кінця року хочуть відкрити щонайменше шість ресторанів, але точні дати не називають.

У компанії також зазначають, що McDonald’s не повертатиметься на ринок Росії – позиція, яка базується на цінностях мережі.

У пресконференції взяли участь генеральна директорка McDonald’s в Україні, Чехії й Словаччині Юлія Бадрітдінова, маркетинг-директор Мартін Троуп і директорка з роботи з людьми Тереза Трепачова.

 

Із березня цього року McDonald's частково відмовляється від використання пластикових кришок для стаканів. Усі холодні напої подаватимуть без кришок. Водночас для курʼєрських замовлень або на виніс напої будуть у закритих стаканах. Завдяки ініціативі вдасться зменшити використання пластику на 8,5 тонни на рік, її в тестовому режимі вже запустили у львівських закладах мережі.