«Індекс олів’є» у 2023 році зріс на 2%, порівнюючи з 2022 роком, коли середня вартість приготування новорічного салату збільшилася на 45%, повідомляє сервіс доставки продуктів Zakaz.ua.

Найдорожчими компонентами салату залишаються варена ковбаса та огірки (коштують 249 гривень за кілограм та близько 99 гривень за кілограм відповідно). Вартість цих продуктів майже не змінилася, як порівнювати з 2022 роком – зросла на 2% та 4% відповідно.

Найбільше підвищилися ціни на картоплю, майже втричі. В грудні 2022 року вона коштувала 8,5 гривень за кілограм у середньому, а зараз її вартість становить близько 22 гривні за кілограм. Також на 23% подорожчав зелений горошок.

Яйця, навпаки, подешевшали. Їхня середня вартість – близько 58 гривень за десяток, що на 9% менше, ніж у грудні 2022 року. Крім того, через здешевшання яєць на 11% зменшилася вартість майонезу (для розрахунків взяли пачку вартістю 72% і вагою 300 грамів, яка коштує 35 гривень на противагу 40 гривням у 2022 році).

Також подешевшали морква й цибуля. Ціна цибулі зменшилася на 48% (зараз вона коштує в середньому 15,9 гривень за кілограм), а моркви – на 41% (зараз середня вартість становить 12,9 гривень за кілограм).

Таким чином, приготувати три кілограми олів’є на родину коштуватиме приблизно 310 гривень, тобто вартість одного кілограму становить орієнтовно 104 гривні. У 2022 році вартість приготування трьох кілограмів олів’є складала 304 гривні.

Замовити страву в супермаркеті можна від 174 гривні за кілограм до 295 гривень за кілограм, залежно від інгредієнтів і магазину ритейлера, підрахували в Zakaz.ua.

Уперше за три роки собівартість салату зросла лише на 2%, кажуть у Zakaz.ua. Для порівняння, перед повномасштабною війною, у грудні 2021 року, «індекс олів’є» зріс на 21%.

   

«Індекс еспресо» в Україні зріс удвічі з 2017 року: середня вартість філіжанки напою збільшилася з 15 гривень до 30 гривень наприкінці 2023 року, підрахували  «Опендатабот» і Poster.