«Індекс еспресо» в Україні зріс удвічі з 2017 року: середня вартість філіжанки напою збільшилася з 15 гривень до 30 гривень наприкінці 2023 року – повідомляє «Опендатабот», посилаючись на спільне дослідження разом із сервісом автоматизації закладів Poster.

Цей індекс застосовують, щоб виміряти вартість стандартної порції еспресо в різних містах світу. Він допомагає оцінити, наскільки велика різниця в цінах на однакові товари й послуги в різних країнах, відображаючи купівельну спроможність і рівень інфляції. Еспресо – основний складник будь-якого кавового напою, тож його вартість впливає на ціну цих напоїв.

«Опендатабот» зауважують, що під час повномасштабної війни в Україні відбулося різке підвищення ціни еспресо: протягом 2022 року вартість зросла з 20 гривень до 28 гривень.

Найдорожча філіжанка еспресо на Одещині (36 гривень), Донеччині (35 гривень) і Харківщині (32 гривні). Найдешевше купити еспресо можна на Хмельниччині (21 гривня), Сумщині (23 гривні), Житомирщині й Вінниччині (по 24 гривні). У Києві й області вартість напою, як і в середньому по Україні, становить 30 гривень.

   

Сервіс з автоматизації закладів Poster запустив функціонал для онлайн-чайових за QR-кодом. Перші 15 днів користування Poster QR (меню, оплата, відгуки й чайові) безкоштовні. Далі – 252 гривні на місяць.