У застосунку «Київ Цифровий» з'явився віртуальний проїзний, який має стати альтернативою пластиковій транспортній картці, звернув увагу містянин Дмитро Пилипенко.

Попри очікування пасажирської спільноти, віртуальну картку зробили платною – вона коштує 40 гривень, у той час як за виготовлення пластикової потрібно сплачувати 50 гривень.

«Чому за 16 цифр банківської картки в Google Pay банк не бере з мене кошти, а КП, що існує на кошти киян, вирішило додатково [заробити] на цифрових картках», – пише Пилипенко.

Зображення: Дмитро Пилипенко

Представники платформи «Київ Цифровий» у коментарях до допису Пилипенка відзначають, що вартість цифрової картки визначають кілька факторів, серед яких «підтримка програмного забезпечення, збереження та захист даних, а також резервний та обмінний фонди для карт».

Зображення: «Управа КПТ»

Водночас ще у травні КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» замовило послуги з випуску віртуальних транспортних карток та оброблення даних на 20 мільйонів гривень, які оплатили з міського бюджету, тобто з податків містян, відзначає Пилипенко.

Транспортна картка буде прив'язана до банківської картки, яка вибрана для оплати на пристрої, та діятиме лише через Google Pay. Після купівлі картки потрібно придбати сам проїзний, який потім потрібно прикладати до турнікетів або валідаторів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Віртуальні транспорті картки мали з’явитися в застосунку «Київ Цифровий» ще на початку 2022 року. Тендер на розроблення карток зареєстрували на початку травня 2023-го. Передбачалося, що віртуальні проїзні з'являться в застосунку до кінця 2024 року. Відмову від пластикових носіїв мотивують, зокрема, потребою зменшити негативний вплив на навколишнє середовище.

Наприкінці лютого 2023 року в застосунок додали можливість перетворити поїздки з транспортної картки на QR-квитки.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі