Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розповів, які крупи для приготування не обовʼязково варити, а достатньо залити водою та залишити на певний час.

Каші, для приготування яких потрібен окріп

Ячна каша

Залити кип’яченою водою й залишити на 2–3 години.

Пшоняна каша

Залити окропом і почекати годину для настоювання.

Пшенична каша

Залити окропом і закутати посудину в ковдру, щоб зберігалося тепло. Зачекати 30–50 хвилин для настоювання.

Булгур

Можна не варити булгур середнього або дрібного розміру. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній – 40 хвилин.

Каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру або молока)

Гречана каша

Коричнева гречка продається вже обсмажена й висушена. Крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватися від 5 до 10 годин. Краще замочувати її на ніч.

Перлова каша

Заливати окропом або звичайною водою. Настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин, тому краще залити її звечора.

Кускус

Крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20–30 хвилин для приготування. За наявності гарячої води вистачить 5–10 хвилин.

Вівсянка або вівсяні пластівці

Для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. У окропі вистачить 20 хвилин.

Манна каша

Залийте манну кашу холодною водою або молоком, накрийте й дайте настоятися 15–20 хвилин.

Кіноа

Залити холодною водою й залишити на ніч.

Усі перелічені каші також можна готувати в термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4–5 годинам настоювання в термосі, кажуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

У разі відсутності струму електроенергії українцям радять зробити запас консервів і сухої сублімованої їжі (супів, каш, пюре). Щоб їх уживати, достатньо залити холодною водою.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ще всередині жовтня в Офісі президента попередили, що всім українцям треба готуватися до відключень світла, води та тепла. З 10 жовтня РФ системно атакує обʼєкти критичної й енергетичної інфраструктури України.

У Мінреінтеграції розповідали, як підготуватися до відключення води й газу. Тут також про те, як зберегти заряд смартфона в разі відсутності електроенергії і що робити, якщо вдома вимкнули електрику.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі