Вартість індексу борщу за час повномасштабної війни в Україні зросла на 27%, ідеться в дослідженні Zakaz.ua. Майже всі інгредієнти страви зросли в ціні за понад шість місяців військового вторгнення.

Каструля червоного борщу на 4 літри в середньому коштує 144 гривні. Це на 52% дорожче, ніж у серпні 2021 року.

Вартість пісної страви коштує 58 гривень, це здорожчання борщу майже на 90% проти серпня 2021 року.

Найбільше здорожчала вартість ріпчастої цибулі – на 114%, її середня вартість у супермаркетах Києва становить майже 43 гривні за кілограм. «Настільки істотна різниця пов’язана зі скороченням виробничих площ під дану культуру, а також різким зниженням врожаю цибулі», – пояснюють аналітики Zakaz.ua.

Картопля в середньому подорожчала на 40%, морква – на 48%, а м’ясо свинини – на 30%.

Значно зросла ціна на томатну пасту (на 54%), також є дефіцит вітчизняних виробників соусів із томатів на поличках супермаркетів. Причина в тому, що Херсонська область, більша частина якої досі лишається окупованою РФ, є головним виробником помідорів в Україні.

Найменше з борщового набору подорожчала соняшникова олія – ціна зросла на 7%. Сметана з лютого по серпень підскочила в ціні на 32% і коштує в середньому 36 гривень за 400 грамів.

Однак є й продукти, які подешевшали: капуста впала в ціні на 1%, а буряк – на 41%.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Індекс борщу» – це середня сума, у яку обійдеться приготування традиційної української страви за класичним рецептом.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й ілюстрації: Zakaz.ua