Ресторан «Вавілон» припинив роботу в межах Будинку кіно на вулиці Саксаганського в Києві. Нова команда закладу, яка відповідала за нього впродовж останнього року, вирішила вийти з проєкту, підтвердила The Village Україна керівниця ресторану Олена Прийомиш.

«Зараз дуже важкі часи. Пандемія коронавірусу та карантинні обмеження найбільше вдарили по сфері гостинності та ресторанному бізнесу. Я протрималася в такому режимі рік, але далі тягнути не можу», – прокоментувала Прийомиш.

«Головне, аби Будинок кіно був рентабельний. Це можливо у двох випадках: або за підтримки держави, або за підтримки партнерів, які приноситимуть нам прибуток. [...] Якщо в нас не буде прибутку, то що в нас тоді буде? Тільки видатки й борги. Якщо будуть борги, то це шлях до банкрутства. Зараз у Будинку кіно не працює навіть ресторан «Вавілон», який перебуває в оренді», – раніше коментував The Village Україна голова Національної спілки кінематографістів України Олесь Янчук.

До того ж, за словами Янчука, ресторан мав борги перед Будинком кіно за оренду приміщення. Керівниця «Вавілону» Прийомиш підтверджує це, але каже, що «Вавілон» мав боргові зобов’язання ще до її призначення.

«Коли рік тому я заходила на цю позицію, мене як керівницю призначала спілка. Я заходила як антикризова менеджерка, у нас був бізнес-план із виведення закладу в плюс. Перші місяці в нас були успішні, ми оплатили всі рахунки. А тоді ми зайшли в карантин на рік», – додає Прийомиш.

The Village Україна звернувся за коментарем до керівництва НСКУ, але не отримав відповіді на запит на момент публікації.

Оновлення 17 травня: У коментарі виданню «Сегодня» адміністрація Будинку кіно підтвердила факт зміни керівництва ресторану, але заявила, що заклад не збираються закривати.


Київський Будинок кіно розташований на вулиці Саксаганського, неподалік від перетину з Еспланадною. Чотириповерхову будівлю в стилі радянського футуризму відкрили в 1974 році, її звів колишній головний архітектор Київміськбуду Федір Боровик. Будинок кіно об’єднує велику «Червону» кінозалу на 670 місць, дві зали на 170 і 50 місць, а також конференц-залу, бібліотеку й ресторан «Вавілон». Останній почав роботу у 1980-х роках.

Раніше редакція The Village Україна розповідала, що відбувається з Будинком кіно після чуток про можливе закриття культурного центру.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: НСКУ